Home

Achtergrond 735 x bekeken

Markten in teken Krimcrisis en lage inflatie

Het gevecht om invloed op Oekraïne blijft dus als een gifwolk boven de wereldeconomie hangen. Russische troepenconcentraties staan aan de grens en Rusland heeft de gasrekening voor Oekraïne met 40 procent opgevoerd.

De NAVO brengt eenheden naar Polen en de Amerikaanse president Barack Obama noemt Rusland neerbuigend een "regionale macht".

Markten toonden zich deze week even wat minder bevreesd voor explosiegevaar. De Russische roebel won zelfs weer wat aan waarde. Tijdens het hoogtepunt van de Krimcrisis was een euro 51 roebel waard. Inmiddels koopt je met een euro 48 roebel. Het gevaar dat de politieke crisis in een financiële uitmondt, is niettemin niet afgewend: de Wereldbank vreest dat bij zwaardere sancties de Russische economie in 2014 met 1,8 procent kan krimpen.
De kapitaaluitstroom kan in dat scenario oplopen tot meer dan 100 miljard euro. De roebel zal verder kelderen, waarmee het land minder in staat zal zijn bijvoorbeeld landbouwmachines of zuivel te importeren. Een crisis leidt onvermijdelijk tot oplopende rentes op Russische staatsobligaties, want het risico dat het land de leningen niet kan terugbetalen, groeit in dat scenario.
Nu heeft Rusland dankzij een agressieve monetaire politiek sinds een aantal jaren een bijzonder lage staatsschuld. Maar als het met Rusland slecht gaat, wordt volgens analisten van de Wereldbank de hele wereldeconomie geraakt. Rusland heeft de achtste grootste economie ter wereld.
De Europese Centrale Bank (ECB) kijkt vooralsnog niet zozeer naar eventuele risico's van de Krimcrisis, maar naar de inflatie. De inflatie in de Eurozone daalde in maart naar 0,5 procent. Een maand eerder bedroeg de geldontwaarding 0,8 procent. Prijzen stijgen dus bijna niet, en dat heeft onder meer als risico dat consumenten uitgaven uitstellen. Om de inflatie op te voeren kan de ECB de waarde van de euro doen afnemen door de rente die het berekend aan commerciële banken omlaag te schroeven.
Deze renteverlaging wordt normaliter door banken "doorgegeven" in het interbancaire rentetarief, de Euribor. Vooralsnog beweegt de ECB echter niet. De Euribor met een looptijd van 3 maanden kwam deze week daardoor een fractie hoger uit dan een week eerder, op 0,31 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.