Home

Achtergrond

JBS krabbelt op, Tyson-beleggers pakken winst

De aandelen JBS en Brasil Foods wonnen ten opzichte van vorige week respectievelijk 8,20 en 5,80 procent aan waarde.

De Braziliaanse vleesreuzen profiteren van positief sentiment op de beurs van Sao Paulo, waar bedrijven uit de hele economie van Petroleo Brasileiro tot Banco do Brasil fors terrein wonnen. Opiniepeilingen tonen aan dat president Dilma Rousseff aan populariteit verliest.

Het Braziliaanse zakenleven houden meestal niet van Rousseff en met verkiezingen staan voor de deur is slecht nieuws voor Rousseff goed nieuws voor beurskoersen. Inhoudelijk viel over JBS en Brasil Foods deze week niet veel te melden. Een deel van de koerswinst van JBS kan worden verklaard uit de diepe val die het aandeel inzette nadat 25 maart tegenvallende jaarcijfers bekendgemaakt worden. Na een verkoopgolf herstellen aandelen vaak als het tumult wat naar de achtergrond verdwijnt.
JBS stond begin 2014 op een koers van 8,8 real, maar viel terug tot 7,32 real – om nu weer te klimmen naar 7,9 real. Brasil Foods zag de koers van haar aandeel sinds januari dalen van 20,9 naar 20,4 real. Brasil Foods is eerder dan JBS opgehouden met grote, dure, overnames en heeft een veel breder productenpakket. Bovendien voelen beleggers zich gesterkt door de opbrengst van de verkoop van Brasil Foods' zuiveldivisie.
Analisten van de Portugese bank BES zijn nog niet zeker dat de Braziliaanse vleesbedrijven op de lange termijn koerswinst zullen boeken. De real is wat in waarde toegenomen wat exporteurs slecht uitkomt. Bovendien is de vraag in hoeverre de door JBS in oktober van Marfrig overgenomen pluimveeslachter Seara op de toch al weinig positieve schuldpositie van JBS gaat drukken. De kredietbeoordelaars van Fitch geven het matige BB- oordeel aan JBS, een aardig aantal stappen onder de hoogste triple-A-rating.
Schulden zijn een risico voor de hele vleessector in Brazilië, al worden de bedrijven in de praktijk vaak gedekt door staatsbank BNDES. Concurrent Marfrig maakte deze week bekend na de verkoop van Seara nog niet klaar te zijn met reorganiseren. Twee buitenlandse dochterbedrijven worden wat Marfrig naar de beurs gebracht om de schuld met een derde te verlagen.
De Amerikaanse vleesproducent Tyson Foods verloor deze week 3,3 procent op de beurs. Wellicht pakten aandeelhouders hun winst want het aandeel staat zelfs nu nog ruim 8 dollar dan de 33,46 dollar waarmee het jaar werd aangevangen. Ten opzichte van een jaar geleden ligt de koers zelfs een kleine 80 procent hoger. Analisten van Zacks denken dat het aandeel van 41 dollar nog wel naar 53 dollar kan.
Zacks verhoogde haar oordeel van 'neutraal' naar 'outperform', dus beter presterend dan de markt. De wijziging volgde op de bekendmaking van een kwartaalwinst van 0,72 dollar per aandeel – ruim 9 procent meer dan analisten gemiddeld hadden verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.