AlgemeenAchtergrond

Geen fosfaatkunstmest op derogatiebedrijf

Brussel – In de voorwaarden voor de Nederlandse derogatie zit vrijwel zeker nog een aanscherping: Bedrijven die gebruik maken van derogatie mogen geen fosfaatkunstmest gebruiken. Dat is inmiddels bevestigd door de woordvoerder van Janez Potocnik, Eurocommissaris voor Milieu.

Deze aanscherping staat in conceptteksten van het derogatiebesluit die Boerderij vrijdagmiddag kreeg toegezonden door de Europese Commissie. Volgens de woordvoerder staat het verbod op het gebruik van fosfaatkunstmest op derogatiebedrijven ook in het definitieve besluit.

Het Ministerie van EZ kon vrijdag 25 april nog geen uitsluitsel geven of en hoe de voorwaarde in het definitieve besluit is opgenomen. Een woordvoerder verwees naar de uitvoeringsbesluiten met de details over onder meer de derogatie die komende week worden gepubliceerd.

De tekst dat derogatiebedrijven geen fosfaatkunstmest mogen gebruiken stond op de website van de Europese Commissie, op het onderdeel met stukken van het Nitraatcomité. Letterlijk staat in de tekst van de commissie onder artikel 5 lid 3: ‘Op landbouwbedrijven die van de derogatie uit hoofde van dit besluit gebruikmaken, mag geen fosfaat uit kunstmest worden gebruikt.’ Weliswaar in een document dat nog als concept wordt aangemerkt, maar dat wel na de toestemming van Nitraatcomité voor de Nederlandse derogatie op de site is geplaatst.

Boeren opnieuw verrast

Als derogatiebedrijven geen kunstmestfosfaat mogen gebruiken, is dat een nieuwe verrassing. In maart werd duidelijk dat derogatiebedrijven 80 procent grasland in plaats van 70 procent moeten hebben. Dat leidde tot forse kritiek omdat bedrijven voor een deel hun bouwplan niet of alleen met hoge kosten nog aan konden of kunnen passen. Voor deze situaties komt wel een knelgevallen regeling waar de details deels van bekend zijn.

Als dit jaar geen fosfaatkunstmest gebruikt mag worden door derogatiebedrijven dan zijn er opnieuw flink wat knelgevallen. Inmiddels is al heel wat mais gezaaid met rijenbemesting en mogelijk ook andere gewassen waar fosfaatkunstmest voor wordt gebruikt.

In het beste geval is er in de onderhandelingen al wat voor geregeld, maar hoe het werkelijk zit moet de komende week blijken.

 

Lees ook: EZ bevestigt verbod op fosfaatkunstmest bij derogatie



Wat Boerderij eerder schreef over derogatie

Beheer
WP Admin