Home

Achtergrond 19739 x bekeken 87 reactieslaatste update:27 apr 2014

Geen fosfaatkunstmest op derogatiebedrijf

Brussel – In de voorwaarden voor de Nederlandse derogatie zit vrijwel zeker nog een aanscherping: Bedrijven die gebruik maken van derogatie mogen geen fosfaatkunstmest gebruiken. Dat is inmiddels bevestigd door de woordvoerder van Janez Potočnik, Eurocommissaris voor Milieu.

Deze aanscherping staat in conceptteksten van het derogatiebesluit die Boerderij vrijdagmiddag kreeg toegezonden door de Europese Commissie. Volgens de woordvoerder staat het verbod op het gebruik van fosfaatkunstmest op derogatiebedrijven ook in het definitieve besluit.
Het Ministerie van EZ kon vrijdag 25 april nog geen uitsluitsel geven of en hoe de voorwaarde in het definitieve besluit is opgenomen. Een woordvoerder verwees naar de uitvoeringsbesluiten met de details over onder meer de derogatie die komende week worden gepubliceerd.
De tekst dat derogatiebedrijven geen fosfaatkunstmest mogen gebruiken stond op de website van de Europese Commissie, op het onderdeel met stukken van het Nitraatcomité. Letterlijk staat in de tekst van de commissie onder artikel 5 lid 3: 'Op landbouwbedrijven die van de derogatie uit hoofde van dit besluit gebruikmaken, mag geen fosfaat uit kunstmest worden gebruikt.' Weliswaar in een document dat nog als concept wordt aangemerkt, maar dat wel na de toestemming van Nitraatcomité voor de Nederlandse derogatie op de site is geplaatst.

Boeren opnieuw verrast
Als derogatiebedrijven geen kunstmestfosfaat mogen gebruiken, is dat een nieuwe verrassing. In maart werd duidelijk dat derogatiebedrijven 80 procent grasland in plaats van 70 procent moeten hebben. Dat leidde tot forse kritiek omdat bedrijven voor een deel hun bouwplan niet of alleen met hoge kosten nog aan konden of kunnen passen. Voor deze situaties komt wel een knelgevallen regeling waar de details deels van bekend zijn.
Als dit jaar geen fosfaatkunstmest gebruikt mag worden door derogatiebedrijven dan zijn er opnieuw flink wat knelgevallen. Inmiddels is al heel wat mais gezaaid met rijenbemesting en mogelijk ook andere gewassen waar fosfaatkunstmest voor wordt gebruikt.
In het beste geval is er in de onderhandelingen al wat voor geregeld, maar hoe het werkelijk zit moet de komende week blijken.

 

Lees ook: EZ bevestigt verbod op fosfaatkunstmest bij derogatie

Wat Boerderij eerder schreef over derogatie

Laatste reacties

 • Martin Oldenhof

  Geen fosfaat uit kunstmest op derogatiebedrijven. Snap niet hoe dom ze in Brussel / Den Haag kunnen zijn, de eerste drijfmestgift zit bijna overal al 'op', kunstmest is besteld / gestrooid, bemestingsplannen zijn bijgesteld en nu dit weer. Tijd voor wat nuchter boerenverstand in Brussel en Den Haag.

 • Eleonie123

  ben blij dat wij in Noorwegen wonen

 • ...............

  Dat word nog creatief strooien.

 • brabant z-o

  ach ja, eerst dachten we dat we er goed van af kwamen door de dierrechten te laten behouden en nu naaien ze ons nog.

 • Fozzy Bear

  En fosfaat in de kunstmestvervanger uit de pilot (mestverwerking)?????
  In sommige zit maar 1 kg per vrachtwagen(36 Ton) ,in andere meer.

 • eriktrompert

  Mais zit er in, incl. fosfaat in de rij Moet Sharon het er zelf maar uitkrabben!

 • landboer

  Bij mij ook!!

 • farmer135

  tja, voorwaarden die je nog niet weet, kun je ook niet nakomen, dus ik neem aan dat deze voorwaarden gelden na 25 april ?

 • wmeulemanjr1

  Is er nog verstand bij overheden?? Ze gaan er mode van maken om achter de praktijk aan te lopen.

 • koestal

  ze zijn echt gek geworden,probeer ook maar de auto op water te laten rijden

 • koestal

  achter het bureau wil het wel daar in Brussel,praten als een kip zonder kop

 • koestal

  iedereen is nu een knelgeval

 • koestal

  straks ook nog Europese verkiezingen,op welke zot moet ik stemmen ?

 • producent

  Het lijkt mij het beste dat iedere boer z'n eigen gang weer gaat, en zich nergens meer aan stuurt, wil wel eens zien hoe ze daar in den haag op reageren.

 • ikkethuis

  ze weten van gekkigheid niet meer wat ze kunnen verzinnen, moeten we dit nog wel serieus nemen?

 • Jongman

  Hoe kunnen we dit ontmoedigingsbeleid tot stilstand brengen?

 • peter 103

  Als het zo moet kunnen we wel ophouden, nog lagere fosforgehaltes in het voer, probeer dan de beesten maar gezond te houden.

 • joopi

  Ok dus het nitraat is nog te hoog en dus moet er minder fosfaat gebracht worden WHAT THE FUCK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! heeft dat nou weer met elkaar te maken

 • Fermer

  Mooi dat de Boerderij nog niet vervroegd het weekeinde is ingegaan.
  Dit is zeker een overwachte en onaangename verrassing. Daar kun je al niet meer op anticiperen.
  @producent, ik denk dat dan uw toeslagrechten in gevaar komen, dan bent u nog verder van huis.
  @Jongman, ik zou het eerlijk gezegd niet weten.

 • w v gemert

  Heerlijk een VVD/PvdA kabinet daar kan je als ondernemer mee achteruit.

 • Zuperboer

  Wie kan dit soort beleid nog voor serieus nemen. Wat heeft fosfaat te maken met nitraat. Er zit toch totaal geen wetenschap achter dit soort besluiten. Ik zou zeggen heel snel de meetmethoden van het RIVM op de Belgische/Duitse/Franse wijze gaan uitvoeren.

 • j.w.m.lijten

  Enof er wetenschap achter dit beleid zit. Lagere fosfaatgiften leidt uiteindelijk tot lagere opbrengsten. Lagere opbrengsten resulteren in een lagere (stikstof) onttrekking. Uiteindelijk zal een lagere onttrekking weer leiden tot lagere bemestingsnormen, dus minder dieren. Hebben we voor rundvee geen dierrechten meer nodig.....

 • Martin Oldenhof

  Ik zie wel eens beelden van franse veehouders die actie voeren tegen een bepaald beleid. Ben er eigenlijk niet zo'n voorstander van maar begin er wel steeds meer over na te denken aangezien praten niet werkt.

 • frans.temmink@planet.nl

  Hoe moeten we dit nog serieus nemen? De mais is al gepoot inclusief rijenbemesting,deze kan ik er niet meer uithalen. Nu ben ik dus ook een knelgeval !

 • wil

  Politici zijn niet meer serieus Dit lijkt nergens op

 • samaja

  de heren en dames die dit beslist hebben zitten nu aan een wijntje,en wij zitten met de elende.nu weet ik het zeker,wat een zooittje in brussel!!!!!

 • Pe

  Belachelijk. Ze zijn totaal van t pad af daar in brussel. @producent Idd! Ze kunnen ons onmogelijk allemaal oppakken / opslot zetten.

 • gjh

  weer een bewijs dat Dijksma tegen de boeren is en er niet voor gevochten heeft alleen maar toegegeven wat een belachlijke situatie

 • Koeman12

  Dat krijg je als je geen verstand van zaken hebt. En Dijksma is niet de enige in deze regering

 • EmJeeEr

  Denk niet dat er iemand in Brussel of Den Haag is die ons uit kan leggen wat het milieueffect is van al deze regels? Wat ze zo wel bereiken? Beperkte uitbreiding van de melkveestapel na 2015. Voer komt er steeds minder van een hectare, mestafzet gaat steeds meer kosten. Tel uit je winst.

 • bramegberts1

  Krijg je ervan als je de spelregels tijdens de wedstrijd veranderd.
  Is aan geen hond meer uit te leggen.
  Ben benieuwd hoe men hierop gaat handhaven en hoe het OM hiermee omgaat bij een eventueel proefproces.
  Gewoon toppunt van politieke onbetrouwbaarheid !!!!!!!!!

 • somporn

  Dit zijn alleen maar maatregelen om de sector,die economisch het meeste geld in het laadje brengt,de nek om te draaien.
  Er moet nog veel meer links gestemd worden,dan weet je zeker dat alle instellingen die tegen de landbouw zijn hun zin krijgen in NL en dat iedereen van hoger hand opgelegd krijgt om veganist te worden.
  Het moet toch niet gekker worden,iedere landbouwer die in NL woont die daar zijn boterham in wil blijven verdienen,wordt aub eens wakker.
  Vorm 1 front en vecht voor je rechten en gooi NL plat zolang als nodig is.
  Wat is NL zonder Landbouw,zijn ze nu helemaal gek geworden.

 • h tinge

  Durf ook eens in de spiegel te kijken.Aan de ene kant bereid zijn 158miljoen aan quotum te betalen en aan de andere kant boos zijn omdat men door de overheid geknipt en geschoren wordt.Niemand is gedwongen om boer te zijn.

 • joannes

  @h tinge, je demonstreert maar weer met je opmerkingen dat je als buitenstaander niet weet waar je over praat. Beleid met terugwerkende kracht werkt niet in de grond! Eenmaal bemest kan je niet corrigeren en als fatsoenlijke overheid zeker niet bestraffen of als knelgeval benoemen. Zo werkt dat niet in de Natuur.

 • alco1

  @h tinge. Superheffing betalen wordt in de meeste gevallen veroorzaakt omdat het super 'loopt'. Meestal kon er dan bij geleased worden, maar dat bereikte dit jaar superheffing hoogte.
  Boos is men omdat de regels onrealistisch zijn en wees blij dat er nog boeren zo gek zijn anders zou ons landje nog dichter bij de financiële afgrond staan.

 • h tinge

  Beste Joannes , ik ben inzoverre buitenstaander, omdat ik boer in Duitsland ben.

 • wmeulemanjr1

  Het doel van (s)linkse overheden is om steeds minder te gaan bemesten en dat de gronden een natuurachtig karakter gaan krijgen. Volgens de (s)linksen kan het overschot(is het overschot??) mooi bewerkt gaan worden in grote hoeveelheden. Het gaat ze uiteindelijk om op deze manier werkgelegenheid te scheppen. Wat grond werkelijk nodig heeft aan mest maakt ze echt niks meer uit. Waar gaan we heen als landbouw met zulk zwalkend beleid??

 • agratax2

  h tinge. Door boer te zijn in Duitsland ontloop je het Europa beleid niet.
  Ik denk dat al de nieuwe regels werkbaar of niet op termijn tot problemen kunnen leiden die nu nog niet door de kortzichtige politici worden voorzien. Zij kletsen wl over voedsel tekort en honger op de wereld en doen niet anders dan boeren ontmoedigen en productie beperkende maatregelen op tuigen. Willen we de natuur sparen en het klimaat niet te veel geweld aan doen en ook nog eens de wereldbevolking tot minimaal 9 miljard laten groeien, zal er eten moeten zijn en dat betekent voldoende goede gronden en goede boeren of de mensheid moet zich overleveren aan Kunstvoer gemaakt in een chemisch bedrijf. Een ding weet ik wel de woestijnen breiden zich schrikbarend uit en helaas in een droge, onvruchtbare zandbak groeit geen eten en ook geen gras. De wal zal het schip keren nadat eerst de nodige schepen met man en muis zijn vergaan.

 • agro1

  lagere opbrengsten, hogere prijzen, wat jammeren jullie toch? dit is een overgangsperiode naar betere tijden. ciolos boppe!!!!

 • daantje

  maar het is wel kolder en het wordt weer op stel en sprong ingevoerdt

 • tessa2010

  Kan maar één conclusie trekken: NIETS IS ZO VERANDERLIJK ÉN ONBETROUWBAAR ALS DE POLITIEK!!!

 • Fermer

  Die zachte landing zal er dit laatste jaar ook wel niet van komen. Dus i.p.v. met zijn allen massaal straks superheffing te gaan betalen, kunnen we beter met zijn allen nu drie tanken niet leveren. je hebt het hele jaar nog om alsnog je quotum vol te krijgen.
  Dit als eerste signaal naar de B.V. Nederland toe wat het is als je wel je kosten moet blijven maken, maar geen opbrengst krijgt.

 • r.zijlmans1

  goed idee producent gewoon doen wat nodig is omeen optimaal gewas tekunnen telen.

 • wmeulemanjr1

  Als voedseltekorten oplopen zoals voorspelt, waarom dan ook een bodemtekort creëren, waarna steeds minder gaat groeien. Verbied dan ook maar dat veel voedselproducten 'volgestopt' worden met slechte E-stoffen wat de kans op erge ziekten bij de mens aanzienlijk doet verhogen.

 • Fermer

  @wmeulemanjr1, politiek Den Haag, wil goede sier maken in Brussel. Overal wil men aan voldoen, maar liever nog iets meer, want dan scoren ze persoonlijk goed. Dat dit ten koste van anderen of Nederland gaat, maakt ze op dat moment niet uit. Het is hun manier van netwerken binnen de baantjesmachine.
  Het tweede aspect is dat als er mest afgevoerd moet worden dit werkgelenheid schept en dit geldt ook als er kunstmest aangeschaft moet worden.
  Een win-win situatie, alleen helaas niet voor de boer en op langere termijn ook niet voor Nederland.

 • Mfb

  Helaas, maismap zit al in de grond en ik heb de derogatie ook nodig.....
  Volgens mij snappen ze daar in Brussel helemaal niets van landbouw en dat mag je toch niet verwachten van mensen die landbouwbeleid maken..

 • koestal

  Tinge@34 deze boeren zijn aan het voorsorteren op het quotumloze tijdperk,staan dus in de startblokken om meer melk te leveren,kan niet met het omdraaien van een knop

 • wmeulemanjr1

  'Politieke poppetjes' zitten vaak niet veel jaren op hun 'post' terwijl ze vaak wel beleid voor veel jaren vast leggen. Of dit nu gunstig is of niet, ze vinden zichzelf en wat ze doen zo belangrijk dat ze geen oog meer hebben voor waar het werkelijk om draait in bijv. de landbouw en doen wat hun ''ingehuurde deskundigen'' ze hebben ''voorgekauwd''

 • alco1

  @wmeuleman. Die 'ingehuurde deskundigen' zijn steeds dezelfde mensen. Ondanks alle verkiezingen blijven zij gewoon zitten.

 • pietbongers

  Als je zo leest weer heel veel foutjes gemaakt door ons boeren en kunnen ze weer veel onrechtmatigheden bekeuren en korte op bedrijfstoeslag ,en zeker als ze de controle achter af doen dus misschien over drie jaar .wel derogatie aan gevraagd en fosfaat kunstmest gebruikt ..... boete en karting op bedrijfstoeslag .bedenk wel dat zij tijd hebben en dat zal ons steeds beperken .

 • farmerbn

  Volgens mij is het probleem dat de Nederlandse boeren veels te veel schreeuwen dat ze veel extra willen gaan melken na de afschaffing van het melkquotum. De Fransen zien dat als een aanval op hun (handels)posities en willen de Nederlanders op elk mogelijke manier afstoppen. Aldus geschiet. Hier in Frankrijk hebben we zelf geen limieten in fosfaat maar alleen in stikstof dus de Nederlandse regering laat zich piepelen door Frankrijk. Erg dom van Nederland maar erg wijs van de Fransen (die wel de lusten aanneemt uit Brussel maar niet de onaangename regels uitvoert).

 • LUCTOR

  Het wordt een steeds groter rommeltje er zullen wel weer goudenhanddrukken te vergeven zijn.
  Heb het hier al eerder voorspeld we worden de tuin van Duitsland.

 • koster

  ik ga in elk geval voor de 1e keer in mijn leven bewust niet stemmen. Misschien een zielig protest, maar als iedereen die het daar een zielige zooi vind niet gaat stemmen, dan zal het verdraait rustig zijn op de stembureau's. Boetes voorkomen is helaas een financiële noodzaak, maar verder distantieer ik mij van die bazelaars.
  Gandhi is het ook gelukt!

 • RINAGRO

  Misschien word het tijd dat er op andere manier over wortelontwikkeling onder de gewassen nagedacht moet worden.
  Drijfmest behandeling met AgriMestMix is een product wat daar heel geschikt voor is.
  Neem een kijkje op de website www rinagro.nl en kom achter de voordelen.

 • wmeulemanjr1

  Luisteren naar de EU is het enige wat wij in NL blijkbaar mogen als landbouw.

 • landboer

  Als Rinagro maar niet zo n 'deskundige' is als die mineralen verkoper uit lemelerveld...

 • tess

  Was al lang bekend dat ze in Brussel en Den Haag geen enkel gevoel voor en verstand van de boeren en het platteland hebben. Na het totaal nergens op lijkende en onuitvoerbare natuurbeleid en de pas, nu weer de onwerkbare regels van de Derogatie.

 • koestal

  het zijn slappelingen in Den Haag ,laten zich oren aannaaien door Brussel

 • Tuig

  Wat lopen de koeieboeren weer te miepen!!! Wil wel ruilen ik geen dierrechten en geen fosfaatkunstmest op mijn land. Komt bij dat er volgens mij nergens in europa zoveel dieren per km² worden gehouden als in Nederland. Vinden de andere landen niet leuk!!

 • minasblunders1

  Al 59 reacties waarvan geen enkele inhoudelijke. Ga zo door!!

 • joopi

  Dat is nou ook net het probleem @minasblunders1 als het ergens op sloeg kon er ook inhoudelijk gereageerd worden, maar dit slaat gewoon nergens op. Hier is niets rationeels voor te bedenken om het te verbieden, of het nodig is is een 2e maar zo kunnen we alles wel gaan verbieden

 • MarcelR

  Collega boer had afgelopen jaar 12 koeien dood door fosfaat tekort.
  Ga zo door Sharon.

 • joannes

  Het is een voorproefje op wat er volgend jaar komt: letterlijk ¨Nederland moet daarnaast aantonen dat de toezeggingen uit het vierde actieprogramma (met name het per 2015 invoeren van fosfaatevenwichtsbemesting en beleid om de nitraatdoelstelling in grondwater te bereiken) worden nagekomen. Uit Kamerbrief uitkomsten Nitraatcomité 5 februari 2014 28/2 gepubliceerde verslag. Fosfaatsevenwichts bemesting betekent dat niet alleen nitraat als criterium geldt maar ook fosfaat per 2015.

 • durkje52

  Geen medicijnen meer.
  Zo ook geen fosfaat.
  Straks geen boer meer.
  Ze krijgen vanzelf wel weer honger.
  Stelletje idioten!!!

 • jrboer

  Stel het voorstel dan maar weer uit want ik denk dan bijna 99 procent van de mensen die gebruik maken van de derogatie wel fosfaatkunstmest gebruiken bij de maisteelt. Gewoon omdat het nodig is.......
  Lekkere zinvolle aanvulling.....

 • Marco22

  Het wordt een hele uitdaging voor stas Dijksma om deze regel midden in zaaitijd in te passen.
  Nl de helft van de mais zit er in en ga dan maar eens alle boeren als gelijke behandelen. En wat te denken van de loonbedrijven de kunstmest al in hun loodsen hebben staan. Dit is onbehoorlijk bestuur, zou dit in het bedrijfsleven gebeurd zijn was Shartonnetje al lang de opstraat staan. O wacht ....... stas Dijksma heeft nog nooit in het bedrijfsleven gewerkt.
  Verders heeft fosfaat niets met nitraat temaken net als dierrechten. Vraag me af waar bemoeit de Nirtaatcomissie zich mee. zijn ze helemaal van het padje af? Het heeft de schijn van handelspolitiek om EUlanden verschillende regels krijgen opgelegd danwel verschillend worden geinterpreteerd.
  Schone taak voor Lto(gematigd positief) en oppositie(akkoord met derogatie) om hier nog gaten in te schieten.
  Hoe serieus nemen boeren het beleid nu nog?(draagvlak) Ik ga nu net als stas Dijksma eu regels op eigen wijze toepassen.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • vandenbrandcv1

  de eeg is goed te vertrouwen, geeft je een hand en als je weggaat krijg je nog een mes in je rug.

 • horstink

  Hoe gaan we nu reparatiebemesting toepassen voor fosfaat?! De runderdrijfmest bevat 1 kg fosfaat/m3 blijkt uit de mestanalyse en de stikstofplaatstingsruimte voor dierlijke mest wordt nagenoeg volledig benut.
  Downers door fosforgebrek kennen we al en groeiachterstand in het gras ook. Enkele graspercelen hebben P-AL 8.

 • alco1

  Alleen armoede zal het tij kunnen keren. De door ons geprezen democratie heeft als grote nadeel dat leken net zoveel te vertellen hebben dan ingewijden, waardoor elk initiatief gewogen wordt door de politiek in de vorm van stemmenwinst. Ik hoor het Jan Marijnissen nog zeggen. Je moet luisteren naar het volk. Het begin dus van totale verloedering.

 • Fermer

  @alco1, Gezond boerenverstand lijkt me momenteel veel beter dan ons laten verzuipen door de zgn. 'deskundigen'. Minasblunders heeft ons al veel verteld over 'Wageningen', ook de rest van onze kennis economie stelt weinig meer voor. Als voorbeeld o. a. het niet zien aankomen van de economische crisis, die ons land wel zou passeren volgens onze 'economen' en 'politici'. De voor onmogelijk gehouden huizenbubbel, waar de volledige bankenwereld nu mee in haar maag zit. Het geen benul hebben waar dit land van leeft, de dienstensector zou ons land economisch moeten redden, maar pompt alleen geld rond en geeft geen groei. Onze scholen en universiteiten, onze toekomst met opleidingen als media en entertainment, popmuziek, persoonlijk coaching en communicatie e.d., wat kun je daar nog van verwachten? De verzorgingsstaat, waar tegenwoordig kennelijk alleen nog directies goud geld verdienen en veel over de balk gesmeten wordt, en de 'gewone verpleegster' niet normaal betaald kan worden en haar taken amper of niet binnen de gegeven tijd gedaan kan krijgen. Dus praat me niet van de politiek die ons land of ons boeren wel in de goede richting zal sturen. De democratie is misschien aan vernieuwing toe, want als we weer echte armoede krijgen dan is de democratie waarschijnlijk verloren. De mensen zijn radeloos, de politici redeloos en het land al bijna reddeloos.

 • alco1

  @emmerei. Ik begrijp je niet helemaal, vooral als je zegt: 'Dus praat me niet van de politiek die ons land of ons boeren wel in de goede richting zal sturen'. Dit lijkt net of ik dat zeg, ofschoon ik denk dat wij op precies hetzelfde denken.

 • koestal

  de wateren in Zuid-Holland zijn vergeven door fosfaat door lozing van de zuiveringsinstallaties in dit dichtbevolkte gebied ,maar er wordt weer eens naar de boeren gewezen ,alsof die dit veroorzaakt hebben,misselijk makende politiek ! ze weten zelf niet waar ze hun drol laten !

 • Fermer

  @Alco1, je hebt gelijk, zo bedoelde ik het inderdaad niet, ik haalde je aan, om te zeggen dat niet alleen de leken, maar ook de 'ingewijden' de weg kwijt zijn. Ik denk ook dat we wel op dezelfde lijn zitten in deze.
  Wie redt ons van Den Haag en Brussel?

 • Gerjo-Kompier1

  @horstink #69. Mest scheiden en dunne fractie afvoeren? Of fosfaatrijk voer kopen om de N-P verhouding van de eigen mest meer overeen te laten komen met de plaatsingsruimte?
  Het wordt voor velen, ook voor mijn bedrijf, een steeds lastigere puzzel om een optimale bemesting te verkrijgen.

 • info104

  Erg jammer dat Henk Bleker niet een VVDer was dan was dit volgens mij niet zo gegaan, hoe kun je het zo bedenken om een burger (Dijksma) dit werk te laten doen voor een zo belangrijke sector, het word steeds ingewikkelder met al die regels , dan moet je er een op zetten die er goed verstand van heeft. Maar nu zitten we met de brokken en hoe kunnen we de brokken weer helen, volgens mij zolang zij er zit word het niks, en wij zijn de pineut.

 • EMERGO!

  jammer dat er inmiddels veel boeren zijn die mono calcium fosfaat moeten voeren, omdat de vruchtbaarheid en productie onder druk staan. Nog veel erger dat al deze boeren super draaien in de bex! helemaal erg dat de kringloopwijzer een verloren zaak is voor veel van deze boeren! Reden is het blijven uitkleden van de grond door wetgeving. Nu mogen we zelfs geen P2O5 meer geven op maïsland. SCHANDALIG!!!
  Den Haag, ga bij jezelf te rade als dat zin heeft. Anders moet men daar een rondje kleigrond maken!

 • boerke brabant

  ben benieuwd naar de knelgevallenregeling.....anders hebben we een probleem

 • koestal

  ze zijn echt gek geworden ,daar achter hun veilige bureau ,praten als een kip zonder kop

 • koestal

  tijdens de wedstrijd ook nog even de spelregels veranderen,zotter kan het niet

 • koestal

  wat hebben die europarlementariers nog te vertellen ?straks stemmen heeft totaal geen zin,het is een schijndemocratie !

 • koestal

  Brussel gaat steeds meer op de stoel van de veehouder of ondernemer zitten,laten ze zelf maar gaan boeren met al hun betuttelingen

 • Pe

  Massaal de koeien in de stal houden uit protest lijkt me een duidelijk signaal

 • Pe

  En deze maatregelen dwingen onze sector te stoppen met het verhuren/wisselteelt met bol en knolgewassen.

 • info58

  door deze actie kunnen gelijk de varkens en pluimveerechten per direct worden afgeschaft want zij waren de prijs voor het binnen halen van de derogatie zonder fosfaatbeperking

 • josrodenburg

  sharon luistert goed naar brussel en als ze zelf iets moeilijks moet beslissen kaatst ze het probleem terug naar de veehouderij. is dit nou regeren???

 • fa.vankuijk

  ..

Laad alle reacties (83)

Of registreer je om te kunnen reageren.