Home

Achtergrond

Energieprijzen stijgen door spanning in Oekraïne

Medio deze week piekte de olieprijs naar $110 per vat Noordzeeolie (159 liter). De exacte prijs is $110,15 per vat, tegen bijna $108 dollar een week eerder.

Daarmee is de olieprijs voor dit jaar op een hoogtepunt beland. Alleen in maart was de olieprijs even duurder. De reden voor de prijsstijging is opnieuw de politieke situatie in (Oost-) Oekraïne en het uitblijven van de verwachte extra olieproductie in Libië. De oliehandelaren verliezen inmiddels het vertrouwen in Libië dat de toename van de olieproductie er ook daadwerkelijk gaat komen. De val van de aandelen wereldwijd heeft momenteel nog weinig effect op de olieprijs, meldden marktanalisten van energieconcern Nuon.

Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een dieselprijs af van €1,0955 per liter bij een afname van 4.500 liter.

De spanningen in de Oekraïne hebben ook zijn weerslag op de gasprijs. De gasprijzen voor de korte en lange termijn stegen deze week ondanks dat er nog altijd sprake is van een aanbodoverschot van gas. De prijs voor kalenderblok 2015 stond begin deze week op €24,90 per MWh. De gasprijzen op korte termijn waren begin deze week rond het niveau van 22 euro per MWh.
De ontwikkeling van de gasprijs zal voorlopig afhangen van de gebeurtenissen in Oekraïne. De temperatuurverwachting speelt ook een rol.

Door de stijgende gasprijs is ook de stroomprijs gestegen. Ook omdat de kolenprijs is opgelopen. Gas en kolen zijn de grondstoffen voor de elektriciteitscentrales. De prijs voor kalenderblok 2015 was begin deze week €43,10 per MWh. De gemiddelde output van windmolens en zonnepanelen worden hoger verwacht de komende week. Vooral omdat na Pasen mooier weer wordt verwacht.

Voor de komende week is de CO2-markt opnieuw relevant. Deze week stopt de verkoop van rechten uit de 'New Entrance Reserve' van de Europese Unie waardoor er in de markt aanzienlijk minder CO2-rechten verkocht worden. Deze situatie kan een prijsstijging op de de CO2-markt veroorzaken, aldus Nuon.

Of registreer je om te kunnen reageren.