Home

Achtergrond

Waarde euro blijft voorlopig hoog

De euro torende deze boven een waarde van 1,39 Amerikaanse dollar uit. De munt was voor het laatst zo hard in oktober 2011. De euro klom eveneens in waarde tegenover het Britse pond en is nu 0,83 pond waard. Dit is 'slechts' het hoogste niveau sinds december 2013.

Het vertrouwen in enkele opkomende economieën is geknapt, Rusland wacht sancties en de euro wordt door beleggers blijkbaar gezien als veilige haven.

De euro daalde donderdag plots naar 1,37 dollar. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, bij zijn maandelijkse vergadering eens niet zeer expliciet bekendmaakte echt voorlopig niet te tornen aan de rentes die het berekent aan commerciële banken. Gaat de rente omhoog, dan wordt in feite de geldkraan een beetje dichter gedraaid en dus neemt de waarde van de dollar dan toe.

ABN Amro ziet zijn voorspelling dat de euro gaat dalen nu negen maanden lang gelogenstraft en heeft daarom zijn verwachtingen voor de wisselkoers naar boven bijgesteld. Hoofdeconoom Han de Jong rekent nu voor de komende drie maanden op een nog steeds robuuste koers rond de $1,35 die dan langzaam daalt naar $1,25 in het eerste kwartaal van 2015. Pas daarna komt de beloofde $1,20 in zicht.

De bank waarschuwt dat de koers wel afhankelijk blijft van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Er wordt vanuit gegaan dat de ECB pas in actie komt als de euro een waarde van $1,42 of $1,44 aantikt. Op dat moment wordt de rente verlaagd en neemt het aantal euro's op de markt toe. De actiebereidheid van de ECB is vooralsnog minder spectaculair gebleken dan aanvankelijk gedacht toen de Italiaan Mario Draghi in Frankfurt de leiding kreeg. De ECB blijft onder Duitse druk voorzichtig.

Opvallend is de ineenstorting van de roebel. Een euro is nu ongeveer 50 roebel waard en dat is een absoluut record. Alleen in 2009 toen olieprijzen vanwege de financiële crisis in de Verenigde Staten en Eurozone ineen stortten kwam de koers een beetje in de buurt. Toch denken analisten dat het effect van de Krimcrisis beperkt zal blijven. Er worden wel sancties ingezet maar een bijna totale handelsblokkade zoals het Westen instelde voor Iran is economisch zo schadelijk dat Washington en Brussel het wel uit hun hoofd laten.

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden beweegt net als vorige week net boven 0,30 procent. Het jaar werd aangevangen met een koers van 0,284 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.