Home

Achtergrond 1 reactielaatste update:30 mrt 2014

Rapport legt te veel nadruk op fouten

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) rapporteerde eind vorig jaar over voedselfraude aan het Europees Parlement. Zij is kritisch op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De onderzoeksraad van Tjibbe Joustra zegt dat er meer prioriteit moet worden gegeven aan fraude met voedsel.

“Die conclusie deel ik. Er wordt te weinig op gecontroleerd, dat heb ik ook vastgesteld in mijn rapportage van eind vorig jaar. Maar de suggestie dat de hele sector in de fout gaat, zoals ik dat in de media lees, kan ik niet delen. Het zijn de rotte appels die het verpesten. Het belangrijkste is dat die rotte appels er worden uitgehaald.”

Wat ontbreekt er in het rapport?

“De hele retail blijft buiten schot. De supermarkten piepen wel heel hard, maar ze voeren wel continu de druk op om de prijzen te verlagen.”

Dat is geen fraude.

“Nee, dat is geen fraude, maar het toont ook niet dat de supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen. En het rapport is wel heel eenzijdig gericht op Nederland, terwijl we weten dat fraude een Europees probleem is. Heel Europa is een waterbed. Als de controledruk op een plek toeneemt, verschuift de illegale handel zich naar een andere plek. Daarom is het belangrijk dat de sancties Europees worden vastgesteld. Wat dat betreft zijn we in het Europees parlement al een stap voor op Nederland. We hebben in het rapport over de voedselfraude in het Europees Parlement vastgesteld dat de straffen hoger moeten.”

Het advies is gericht aan de Nederlandse staatssecretaris en minister.

“Ik mis het Europese verhaal. Ik merk buiten Nederland dat de samenwerking tussen Nederland en buitenlandse autoriteiten niet altijd soepel loopt. Toen ik met mijn onderzoek bezig was, hoorde ik van Europol dat ze de informatie over voedselfraude bijna uit Nederland moesten trekken. Terwijl het juist ook voor de boeren en het bedrijfsleven van belang is om voedselfraude Europees aan te pakken.

Het is wel terecht dat de onderzoeksraad aanbeveelt om de risico’s in kaart te brengen in de kwetsbare ketenschakels; de controles moeten minder voorspelbaar worden. Het is goed dat er meer naar de tussenhandel gekeken wordt, die is te lang buiten beeld gebleven.”

Eén reactie

  • sturk

    Nederland is heilig vergeleken met andere Europese landen. Wat daar gebeurd wil je niet weten. Het is enorm opgeklopt door de media. Supermarkten hebben enorm veel boter op hun hoofd net als de consument. Deze beleid met de mond het is schande ,maar pakt vervolgens het goedkoopste vlees (een kleine groep uitgezonderd ).
    50 jaar ervaring in de vleesind in binnen en buitenland.

Of registreer je om te kunnen reageren.