Home

Achtergrond

'Rabobank marktleider groenfinanciering'

Utrecht – Rabobank is marktleider in groenfinanciering met een aandeel van ruim 50 procent. Dat zei directeur Huub Keulen van Rabobank Groen Bank tijdens een jaarlijkse bijeenkomst bij de bank voor landbouwjournalisten.

Keulen vindt het een mooi marktaandeel dat niet per se hoeft te groeien. "Het is belangrijk dat aandacht voor duurzaamheid en dus ook deze kredietverlening over de markt verdeeld is."
Keulen schat het marktaandeel van Triodos Bank op 15 tot 20 procent. "Maar banken die specifieke verduurzaming nastreven, zoals Triodos en ASN, zijn heel belangrijk. Ze houden ons scherp." Keulen stelt dat groenfinanciering, waarbij milieuvriendelijk ondernemen 1 procentpunt rentekorting oplevert "hier in huis niet de grootste winstbrenger is." Tegelijk is de reputatiewinst volgens Keulen wel groot, terwijl innovatie wordt aangezwengeld.
In totaal heeft Rabobank nu 1,8 miljard euro aan groenfinancieringen verstrekt, waarvan 65 procent in de food & agrisector. In de agrarische sector wordt in de tuinbouw relatief vaak een beroep gedaan op groenfinanciering. In de melkveehouderij zijn de duurzaamheidseisen volgens Keulen niet passend waardoor tot dusver slechts weinig melkveehouders voor groenfinanciering kozen.
Keulen wil met andere belanghebbenden de problematiek rondom groenfinanciering in de melkveehouderij bespreken.

Of registreer je om te kunnen reageren.