Home

Achtergrond 1 reactie

Olie- en stroomprijs onder druk, gasprijs blijft stabiel

De olieprijs staat onder druk door tegenvallende economische cijfers uit China en de situatie in Oekraïne. Vorige week schommelde de olieprijs rond de 108 dollar per vat (159 liter). Vanaf begin deze week is de olieprijs dalende en gezakt naar 106 dollar per vat medio deze week. Naar verwachting zakt de olieprijs nog verder, richting 105 dollar.

De dieselprijs daalt mee met de olieprijs. Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een prijs af van €1,027 per liter bij een afname van 4.500 liter. Vorige week was de dieselprijs nog flink hoger, namelijk €1,078 per liter.

De gas- en stroomprijzen blijven laag omdat ook afgelopen week de temperaturen opnieuw sterk boven het gemiddelde van de tijd van het jaar liggen. De vraag naar elektra en gas is daarom nog steeds beperkt, schrijven marktanalisten van Nuon in hun weekrapportage.
Ook voor de komende week is de verwachting dat de temperatuur bovengemiddeld blijft. Ook wordt meer zon en wind verwacht, waardoor de opbrengst van wind- en zonne-energie hoog zal zijn.

De gasprijs is deze week gelijk gebleven. Dit geldt zowel voor prijzen voor de lange als de korte termijn. De kortetermijnprijzen zijn gelijk gebleven met vorige week: gemiddeld €23,70 per MWh. De contractprijs 2015 is eveneens gelijk aan vorige week, namelijk €25,00 per MWh.

Op de gasmarkt blijft sprake van een aanbodoverschot. De gasvoorraden zijn goed gevuld. Volgens Nuon is er ook voldoende reservecapaciteit beschikbaar, mocht de gasaanvoer vanuit Rusland stokken. Het gas dat Rusland naar Europa exporteert gaat via de Oekraïne. Inmiddels is duidelijk dat er voldoende alternatieve routes buiten Oekraïne om beschikbaar zijn. Handelaren verwachten dat de gasprijs vanwege het aanbodoverschot nog verder kan dalen.

Ook de elektriciteitsprijs is gedaald ten opzichte van vorige week. De prijs voor het kalenderblok 2015 was maandag €42,35 per MWh. Dat is 45 cent minder dan vorige week. De reden dat de stroomprijs zakt is door de lage grondstofkosten voor kolen en gas. Ook zijn de CO2-prijzen met bijna 15 procent gedaald, wat het produceren van elektriciteit goedkoper maakt.

Eén reactie

  • koestal

    Ik zag het bij de pomp,weer lager

Of registreer je om te kunnen reageren.