Home

Achtergrond

Nutreco en Danone in de lift

De verkoop van Nutreco's vlees- en mengvoerbedrijven in Spanje en Portugal lijkt tot vreugde van beleggers in zicht.

Dinsdag steeg de koers 2,9 procent nadat de Madrileense krant El Confidencial meldde dat investeringsfonds Cerberus binnenkort als gelukkige koper wordt gepresenteerd. Cerberus koopt daarmee 1,4 miljard omzet met een keurig rendement en marktleiderschap op het Iberische schiereiland.

"De krant voor invloedrijke lezers" deed deze mededeling op gezag van anonieme bronnen en Nutreco doet zelf geen mededelingen, maar analisten van Rabobank becijferden alvast dat de verkoop zomaar 250 miljoen euro kan opleveren.  Daarnaast boden de cijfers van onderzoeksbureau Kontali een gunstig beeld van de zalmvoerverkopen in de afgelopen maanden.
Beleggers reageerden de laatste maanden bezorgd op het vertrek van Marine Harvest als grote klant. De Noorse viskwekerij kondigde in 2012 de bouw van een eigen voerfabriek af. Wat Rabo Securities betreft is de spreekwoordelijk beer op de weg nog niet geschoten maar het duurt volgens de bank wel nog twee jaar vooraleer Marine Harvest op volle toeren voer kan maken, wat het perspectief op een sterk 2014 voor Nutreco ondersteunt.
Rabo Securities handhaaft zijn koopadvies bij een koersdoel van 36 euro. Momenteel noteert Nutreco in Amsterdam net onder de 33 euro. Ook ABN Amro, ING en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs hanteren een koopadvies, bij koersdoelen van respectievelijk 40, 38,50 en 34,50 euro. SNS Securities hoopt op een koers van 37 euro maar gaat toch niet verder dan het advies het aandeel vast te houden.
De koers van de Franse voedingsgigant Danone is inmiddels opgelopen tot het hoogste niveau sinds 1 januari: 52,27 euro. Het bedrijf staat op de Parijse beurs ten opzichte van vorige week bijna 5 procent in de plus. Danone overweegt haar medische divisie af te stoten nu budgetten voor gezondheidszorg in de EU onder druk staan. Drie bedrijven, waaronder de Zwitserse aartsrivaal Nestlé, zijn in de markt. De miljarden die bij een deal vrijkomen, kan het concern investeren in haar zuivel- en babyvoedingsactiviteiten.
De Chinese zuivelaar Mengniu, waarin Danone een fors aandeel heeft, maakte deze week goede jaarcijfers bekend die het aandeel Danone verder ondersteunen. De nettowinst en omzet groeiden met 25 procent, ondanks een gebrekkige aanvoer van rauwe melk – wat kosten opdreef. Het is een situatie die zich naar verwachting dit jaar voortzet.
Goldman Sachs en Barclays adviseerden in februari met een koersdoel van respectievelijk 53 en 52 euro aandeelhouders de stukken vast te houden. Het Franse BNP Paribas heeft nog een verkoopadvies staan. De Japanse financiële gigant Nomura publiceerde deze week de meest recente analyse: kopen want het aandeel kan naar 59 euro gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.