Home

Achtergrond 585 x bekeken

Markten minder onder indruk Oekraïne

Een troepenmacht van tienduizenden Russische soldaten heeft zich dreigend opgesteld aan de Oekraïense grens, maar markten lijken toch minder onder de indruk dan enkele weken geleden.

Wellicht overheerst de gedachte dat de Russen Oost-Oekraïne met de opstelling van troepen vooral tot wisselgeld hebben verklaard: wij krijgen de Krim maar vooruit, we trekken Oost-Oekraïne niet binnen.

De Oekraïense munt stabiliseerde deze week nadat het IMF een noodpakket van 14 tot 18 miljard dollar bekendmaakte. Inclusief directe steun van andere partijen zou voor de komende twee jaar 27 miljard dollar zijn 'vrijgespeeld' om Oekraïne economisch van de ondergang te redden. Zelfs voor de Russen wellicht goed nieuws: Oekraïne loopt nog een paar miljard achter met gasbetalingen. De gevolgen voor aandelenkoersen, rentes en wisselkoersen is vanzelfsprekend niet te overzien als het toch tot oorlog komt.
De Amerikaanse dollar kreeg een impuls door uitspraken van directeur Janet Yellen van de Federal Reserve, een stelsel van centrale banken. Ze wekte sterk de indruk dat de 'Fed' sneller dan analisten verwachtten het ruime monetaire beleid af gaat bouwen. In de praktijk gaat de rente die wordt berekend aan banken dus sneller omhoog. Hierdoor kan de koers van de dollar stijgen. Daarmee wordt het inkopen van bepaalde grondstoffen op de wereldmarkt, zoals graan, soja of olie, duurder.
ING denkt dat een euro begin 2015 circa 1,28 dollar waard is, tegen bijna 1,38 dollar nu. Voor de exporten vanuit de Eurozone is dat goed nieuws, al moet gezegd dat de agrarische export vanuit Nederland ondanks de 'harde' euro sinds de financiële crisis in 2008 inzette is blijven groeien. Exporteurs die zich specialiseren in China, Japan of Zuid-Korea moeten rekening houden met verzwakkende lokale munten. In Japan is het aanjagen van inflatie en een zwakkere yen een beleidsdoelstelling.
Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden loopt voorzichtig op richting 0,35 procent. Het jaar werd aangevangen met een koers van 0,284 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.