Home

Achtergrond 3 reacties

Joustra over rapport over vleesketen: niet lezen voor het eten

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid concludeert dat fraude en hygiënische tekortkomingen in de vleesketen potentiële risico's voor de voedselveiligheid opleveren. Zorgelijk, omdat de veiligheid van vlees geen punt van discussie meer zou moeten zijn, vindt Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad.

Bent u geschrokken van uw eigen bevindingen?

"Het viel me erg tegen. In het verleden heb ik me als secretaris-generaal bij het ministerie van landbouw wel met dit soort zaken bemoeid. Ik had toen het idee dat na de mond- en klauwzeerepidemie, de dioxineaffaire en BSE-uitbraak wel een opgaande lijn was ingezet. Maar als ik nu zo naar de vleessector kijk, vind ik het toch zeer teleurstellend."

Wat is er zo teleurstellend?

"Wat je ziet, is dat er een papieren werkelijkheid is ontstaan met de waarborg van de vleeskwaliteit met certificaten. We kwamen bij het onderzoek soms bedrijven binnen waar het bij de ingang vol hing met certificaten, maar als je verder ging kijken schortte er wel wat aan. Certificaten geven geen garantie dat de producten ook goed zijn."

U constateert dat bedrijven weinig verantwoordelijkheid tonen voor de voedselveiligheid.

"Ik zie het ook in de reacties op het rapport dat we woensdag publiceerden. Iedereen omarmt het rapport en de aanbevelingen, maar als het er om gaat om daadwerkelijk iets te doen wijst men vooral naar de ander."

U doet wel aanbevelingen aan de overheid, niet aan het bedrijfsleven. Waarom?

"Met het opheffen van de productschappen is het moeilijk aanbevelingen aan het bedrijfsleven te adresseren. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben om via de U-bocht langs het ministerie toch er op aan te dringen dat de bedrijven in de keten elkaar aanspreken op hun verantwoordelijkheid."

Waar schiet de overheid tekort?

"We zien dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), waarvan ikzelf de oprichting nog heb meegemaakt, niet heeft bereikt wat we destijds voor ogen hadden:  een gezaghebbend  toezichthouder.  Daar speelt mee dat de NVWA is geteisterd door bezuinigingen en reorganisaties, die gepaard gingen aan een terugloop van deskundigheid. Dat zien we trouwens bij meer inspecties.  De prestaties van de NVWA zijn niet om over naar huis te schrijven.

Wat ik van belang vind is dat  meer gedaan wordt aan fraudebestrijding. We hebben de neiging steeds te kijken naar de productie in Nederland, maar ik heb grote zorg over wat er in de handel gebeurt.  Dat we bij de import van vlees veel missen op het gebied van voedselveiligheid, daar ben ik van overtuigd."

Gaat u de vleesketen nu scherper in de gaten houden?

"Alle sectoren waar we onderzoek doen houden we in de gaten, maar er is voor ons nu geen reden om de vleessector met extra aandacht te volgen. We zullen kijken wat de overheid en het bedrijfsleven doet met onze aanbevelingen."

Heeft u uw vleesconsumptie veranderd door dit rapport?

"Net als alle andere consumenten is het voor mij moeilijk vast te stellen wat goed vlees is. Ik was al niet zo van die kant- en klaarproducten, waarvan je niet kunt zien hoe het is samengesteld.

Ik beveel niemand aan om dit rapport te lezen voor het eten. Ik zie dat veel jonge mensen ook door dit rapport kritischer worden ten aanzien van de vleesconsumptie. Laat dat voor de vleessector een stimulans zijn om te zorgen dat de vleesindustrie veilig is."

Laatste reacties

  • VET010

    En waarom moest Joustra weg bij het UWV!!!!!!!

  • minasblunders1

    Een papieren werkelijkheid...........waar kennen we dat ook al weer van?

  • joannes

    Zitten ze wel op het goede spoor? Waarom eten we vlees vooral gegaard? Waarom werd er een bepaalde hoeveelheid zout toegevoegd aan te conserveren vleesproducten? Waarom is paarden vlees ineens een ¨foute¨ vleessoort? Allemaal zaken waar die ¨moderne¨ consument blijkbaar een nieuwe code hanteert. De code van transparantie en ....precies zoals Tjibbe zegt, er een papieren waarheid is ontstaan. Een zoals hij bedoeld; de integriteit van de slagersbranch garanderen met certificaten bedacht en beheerd door bureaucraten. Ondertussen is de consument ver weg van die wijze en eeuwenoude gebruiken/waarheid waarmee vlees een belangrijke voeding was in ons dagelijks menu inplaats van ¨vergif¨. De waarheid manipuleren is wat er in gegroeid is, en waar mee nu, een van de laatste ambachten in een criminele hoek gezet wordt door bureaucraten die met certificaten en laberatoria hun nut willen bewijzen waar we vroeger kookten, braden en met zout concerveerden.

Of registreer je om te kunnen reageren.