Home

Achtergrond

ECB houdt rente gelijk

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente die het berekent aan commerciële banken gelijk gehouden op het historisch lage niveau van 0,25 procent.

De rente die het betaalt over gestald geld bleef 0 procent, waarmee banken dus gestimuleerd worden om geld uit te lenen. Voorzitter van de ECB Mario Draghi zei tijdens de persconferentie over het rentebesluit binnen 3 minuten dat de ECB bereid is "alle beschikbare instrumenten" in te zetten om economische groei te borgen en inflatie te bestrijden.
Daarmee is de kans op een renteverlaging nog niet verkeken. Een renteverlaging zou een prijsopdrijvend effect moeten sorteren. Momenteel is de inflatie circa 0,8 procent en dat is duidelijk minder dan het door de ECB gewenste niveau van "minder dan maar vlakbij de 2 procent." De ECB streeft een wat hogere inflatie na omdat bij de berekening een relatief grote foutmarge geldt. Bij een lage inflatie kan dus in werkelijkheid sprake zijn van dalende prijzen, en dan houden consumenten de hand op de knip.
ING-econoom Martin van Vliet denkt dat tegen de achtergrond van een aanhoudend hoge werkloosheid van gemiddeld 12 procent in de Eurozone, de inflatie in de Eurozone best eens langer laag kan blijven dan de ECB momenteel denkt. Bovendien blijft de euro in waarde stijgen, aldus Van Vliet. Een hogere waarde voor de euro drukt enerzijds de inflatie omdat het export duurder maakt en dus economische groei afremt. Anderzijds dempt een "sterke" euro de inflatie door goedkopere import.
De meeste analisten verwachten nog steeds dat de euro de komende maanden voorzichtig terrein in gaat leveren. De kans op een scherpere val van de munt lijkt wel geweken nu een serie ontwikkelingslanden zwakker presteren dan verwacht en dus hun munteenheid in waarde zien dalen.
Vooralsnog kiest de ECB er wat de rente betreft voor af te wachten. De economische groei in de Eurozone valt wat mee, stelt Draghi vast. Hij gaat er vanuit dat de economie van de Eurozone in een langzaam tempo verder blijft groeien. Grote vraag is natuurlijk in hoeverre de patstelling tussen Rusland en het Westen over Oekraïne economische groei zal beïnvloeden. De wederzijdse handel tussen Rusland en de EU is circa 1 miljard euro per dag waard.

Of registreer je om te kunnen reageren.