Home

Achtergrond

Beurs schudt Rusland van zich af, K+S blijft zorgenkindje

Als de Russische beer brult, beven internationale markten. Maar nu de Krim definitief onderdeel lijkt te zijn van de Russische Federatie en leiders in de Verenigde Staten en de Europese Unie kiezen voor toch wel erg beperkte sancties, veert ook de beurs weer op.

Zelfs de zwaar geraakte Russische beurs noteerde deze week meermalen winst. De oplopende graanprijs - Oekraïne bleef als grote leverancier opvallend genoeg buiten een Egyptische tender - ondersteunt aandelen van bedrijven die productiemiddelen aan boeren leveren.

Beleggers met K+S in de portefeuille moeten niettemin stalen zenuwen hebben. Het aandeel kelderde vorig jaar in navolging van de kaliprijs. Dit jaar is van een opleving nog geen sprake. Wie vorig jaar op een piek van bijna 38 euro per aandeel instapte, leverde bijna 50 procent in. Geen zorgen, houdt de kunstmestreus vol, want voor de lange termijn nog steeds uiterst positief. De wereldbevolking groeit en wil meer dierlijke eiwitten, en om al dat veevoer te produceren is natuurlijk kunstmest nodig.

Maar, zoals de vermaarde econoom John Maynard Keynes al schreef, op de lange termijn zijn we ook allemaal dood. De 'börsenprofis' van Frankfurt lijken hun rendement voorzichtig elders te gaan zoeken. Op de Eurex-termijnmarkt is dat goed zichtbaar in de handel met opties op aandelen. Het aantal pessimisten dat 'put'-opties koopt is al een tijdje duidelijk groter dan het aantal dat 'call'-opties bestelt.

Optimisten putten wellicht hoop uit de Krimcrisis. Die zette de afgelopen weken veel druk op de aandelenbeurzen omdat Rusland een van de grootste tien economieën wereldwijd heeft. Als de VS en de EU Rusland in een economisch isolement brengen of Rusland in oorlog met Oekraïne raken, kan dit de wereldeconomie in het verderf storten. De hoop van optimisten komt dan ook voort uit het feit dat het Russische Uralkali slachtoffer kan worden van sancties, of een Russisch exportverbod richting de EU.

Uralkali is naar voorraden gemeten het grootste kaliconcern wereldwijd. Als het als leverancier in de EU wegvalt, leidt dat voor hogere prijzen en volumes voor K+S en diens concurrenten, zoals het Canadese PotashCorp en Israëlische ICL. Het moet gezegd: de kans op een grote handelsverstoring lijkt klein. Beleggers zullen zich vermoedelijk voorlopig richten op K+S recente mededeling dat voor 2014 eigenlijk niet veel verbetering te verwachten valt.

Toegegeven, de laatste dagen loopt de koers op. Maar de volumes spreken boekdelen. K+S stelde een week geleden een 82 procent lager dividend voor dan een jaar eerder. Het leidde tot een verkoopgolf van 7 miljoen transacties voor een gemiddelde prijs van ruim 21 euro. De laatste dagen bleven volumes beperkt tot 1,5 miljoen per dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.