Home

Achtergrond

ADM profiteert van Cofco-deal

De graanprijzen zitten in de lift. De sojaprijs daalt, nu China orders afblaast vanwege de hoge prijzen. Al met al zijn de vooruitzichten voor handelshuizen in agrarische grondstoffen misschien niet zo slecht als vroeg dit jaar werd gedacht.

Daarmee is ook het perspectief voor aandelen van Archer Daniels Midland (ADM) en Bunge verbeterd. Voor de belegger met de blik voorbij de horizon is ook de overname van Nidera door het Chinese Cofco een signaal dat de markt voor grondstoffen voor de langere termijn ondersteund worden.
De beurskoers van ADM kreeg vorig jaar een knauw door het afketsen van de overname van het Australische GrainCorp, waarmee ADM een serieuze poot in de toelevering van grondstoffen aan Azië even zal moeten blijven missen. De opties lijken beperkt nu een belangrijk handelshuis in Hongkong, Noble, onderhandelt met alweer Cofco over een agrarische joint venture. ADM kan in Singapore Wilmar of Olam oppikken, maar deze bedrijven hebben op graangebied weinig controle over productie.
De zoektocht naar een belangrijke positie in het Verre Oosten dreigt dus een langdurig proces van kleinere overnames te worden. Maar na de eerste schrik overheerst toch het gevoel dat ADM nog altijd de op een na grootste speler is in zijn markt, na het niet-beursgenoteerde Cargill. Het bedrijf kan geld ophalen door de verkoop van zijn cacaodivisie en investeren in organische groei. De Krimcrisis leidt bovendien voor de korte termijn tot beweeglijke grondstoffenprijzen en dat is voor een slim handelshuis heerlijk.
Het aandeel ADM is ten opzichte van vorige week 5,6 procent gestegen. Woensdag sloot het bedrijf af met een koers van $42,93. In de afgelopen 52 weken werd een top van $43,99 aangeraakt en een dieptepunt van $31,50. Deze week kreeg het aandeel een opwaardering van BMO Capital Markets. Eerder was het oordeel over de prestaties 'conform de markt', maar na de presentatie van sterke kwartaalcijfers vinden de analisten dat ADM beter dan de markt presteert. Het koersdoel is verhoogd van 42 naar 50 dollar.
BMO Capital Markets valt niet uit de toon. Zacks vindt ook dat ADM de markt verslaat en hanteert een koersdoel van 45 dollar. Citigroup wijzigde al in februari zijn advies van 'neutraal' naar 'kopen' en gaat ook uit van een koersdoel van 45 dollar. Van de volgers van het aandeel geven tien een koopadvies en adviseren vier analisten het aandeel vast te houden. Bij Bunge bestaat meer twijfel.
Op zichzelf opmerkelijk, want het ooit in Amsterdam begonnen bedrijf wist in het afgelopen kwartaal een verlies van ruim 600 miljoen dollar om te buigen naar winst. Het aandeel kan een stimulans krijgen als Bunge afscheid neemt van zijn moeizaam draaiende suikerdivisie, waarvan de boekwaarde tussen de 2 en 2,5 miljard dollar wordt geschat. Het aandeel staat op 78 dollar en staat daarmee 4 dollar boven het niveau begin februari.

Of registreer je om te kunnen reageren.