Home

Achtergrond 638 x bekeken

Südzucker krabbelt voorzichtig op

Het aandeel Südzucker zat de laatste dagen in de lift. Het aandeel stond al langer onder druk vanwege tegenvallende resultaten voor de suikerdivisie (-30 procent winst in het laatste kwartaal) en was verder weggezakt nadat Südzucker vorige week een boete van 195,5 miljoen euro te verwerken kreeg voor kartelafspraken. Analisten hopen echter dat het Duitse bedrijf kan profiteren van stabiel hoge tot oplopende suikerprijzen op de wereldmarkt, die de laatste jaren toenemend invloed heeft op de historisch gesloten Europese markt.

Helemaal zeker is die voorspelling niet. De Internationale Suikerorganisatie denkt dat grote voorraden prijzen onder druk houden, maar in de handel lopen termijncontracten wat op. In het zuidoosten van Brazilië leidt droogte tot een kleinere oogst van met name suiker en koffie. De koffiemarkt is volgens Rabobank 'geëxplodeerd' maar de suikermarkt blikt terug op enkele jaren met grote oogsten en dus aangedikte reserves. Südzucker zelf, overigens nog voor een groot deel in handen van een coöperatie van bietentelers, is gematigd positief.

Om de stijging van het aandeel in perspectief te plaatsen: het aandeel staat nu in Frankfurt op een koers van 20 euro. In de laatste 52 weken werd een top aangetikt van 34,34 euro. Commerzbank denkt dat de opkomst van het aandeel tijdelijk is. De grootste Duitse bank adviseert klanten het aandeel van de hand te doen en hanteert een koersdoel van 17 euro. Commerzbank denkt wel dat Südzucker door het opvoeren van haar aandeel in het Oostenrijkse Agrana 1 tot 2 procent meer winst kan schrijven.
Het aandeel John Deere bewoog deze week nauwelijks, ondanks een speciale aandeelhoudersdag. De machinebouwer maakte bekend dat haar afdeling die irrigatiemiddelen ontwikkelt, maakt en verkoopt wordt verkocht aan het Israëlische investeringsfonds FIMI Opportunity Funds. Topman Samuel Allen van de onderneming zei woensdag dat 2014 'een scharnierjaar' wordt met een terugval in verkopen maar met het perspectief dat de groei van de wereldbevolking leidt tot een grotere vraag naar voeding en dus landbouwproductiemiddelen.
Allen benadrukte tegenover de 300 aandeelhouders dat 2013 het derde jaar op rij is dat met een recordwinst wordt afgesloten. Wat echter bleef hangen bij de aandeelhouders, was het negatieve vooruitzicht voor 2014. Het aandeel zakte daarom licht. John Deere begon het jaar met een koers van 91 dollar en noteert nu vlakbij 84 dollar. Concurrent Agco, het bedrijf achter Fendt, Massey Ferguson en Valtra, zag in dezelfde periode de koers dalen van 59 naar 51 dollar. Case New Holland verloor veel minder terrein, maar dit bedrijf laat zich moeilijker vergelijken sinds de fusie van de machinebouwer met bussen- en truckbouwer Iveco.

Of registreer je om te kunnen reageren.