Home

Achtergrond

Stroomprijs zakt fors, olieprijs stabiel

Afgelopen week bleef de temperatuur opnieuw 3 tot 6 graden boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. De vraag naar elektriciteit en gas blijft daardoor laag. De output van zonnepanelen en windmolens was gemiddeld.

Voor komende week worden er opnieuw hogere temperaturen voorspeld, waardoor de vraag laag zal blijven. Niet alleen zijn de afgelopen week de elektriciteitsprijzen gedaald als gevolg van de hoge buitentemperaturen. De grondstofprijzen voor gas en kolen daalden de afgelopen week waardoor ook de stroomprijs verder kon zakken. De kolenprijs voor 2015 is naar 80 dollar gedaald, terwijl de kolenprijs op korte termijn zelfs lager was dan 75 dollar, blijkt uit een marktanalyse van Nuon. Stroomhandelaren verwachten dat de kolenprijzen nog verder kunnen zakken waardoor ook de stroomprijs verder zal dalen.

De stroomprijs voor het kalenderblok 2015 was medio deze week €42,25 per MWh. Dat is een euro minder dan vorige week. De prijzen voor de korte termijn waren lager dan 23 euro per MWh. Hierdoor daalden ook de elektriciteitsprijzen voor de lange termijn.
Daarentegen liepen afgelopen week de CO2-prijzen op. Op dit moment is de prijs €7,11 en is bijna 3 euro hoger dan de CO2-prijs aan het begin van dit jaar, aldus Nuon. De implementatie van het 'backloading voorstel' is binnenkort afgerond. Dat betekent dat er komend jaar meer rechten uit de markt worden gehaald en de prijs mogelijk nog verder stijgt.

Niet alleen de stroomprijzen daalden, ook de gasprijzen daalden. De prijs voor het kalenderblok 2015 was medio deze week €25,23 per MWh. Dat is 30 cent minder dan vorige week. De gasprijzen op korte termijn zijn ook weer gedaald. De dagprijs daalde zelfs tot onder de €23,00 per MWh, een euro minder dan vorige week.

De olieprijs bleef deze week en schommelt rond de 110 dollar per vat (159 liter) Brentolie. De belangrijkste factoren blijven de hoge olievoorraden, de zorgen over de economische ontwikkelingen en de dalende aandelenkoersen.

De dieselprijs is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van vorige week. Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een prijs af van 1.106 euro per liter bij een afname van 4.500 liter. Vorige week was de dieselprijs bij een gelijke afname €1,11 per liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.