Home

Achtergrond

PepsiCo weer onder druk aandeelhouder

PepsiCo verhoogt het dividend en breidt een programma voor het inkopen van 'eigen' aandelen uit.

In totaal geeft de Amerikaanse producent van ontbijtgranen, chips, yoghurt en cola in 2014 zo circa 8,7 miljard dollar aan investeerders, 35 procent meer dan een jaar eerder. PepsiCo realiseerde in 2013 een omzet van 66 miljard dollar en heeft een waarde op de beurs van 118 miljard dollar, maar het blijft een groot bedrag. Beleggers waren niet onder de indruk en het aandeel daalde op weekbasis ruim 5 procent in waarde.
De activistische investeerder Nelson Peltz, wiens Trian Fund circa 1,2 miljard dollar aan aandelen Pepsico bezit, is ook niet van plan "zijn gevecht tegen de status quo" nu op te geven. Peltz stuurt al langer aan op het opsplitsen van PepsiCo in een wereldwijd snackbedrijf en een bedrijf dat frisdranken en Noord-Amerikaanse snackmerken verkoopt. Het wereldwijde snackbedrijf moet dan samengaan met Mondelez, een spin-off van Kraft Foods. Het plan werd deze week weer eens weg gehoond door PepsiCo-CEO Indra Nooyi.
Trian Fund stuurde deze week een brief aan de directie waarin het vaststelt dat concurrenten als Coca Cola en Mondelez beter presteren wat betreft aandelenkoers, brutowinstmarge en winstgroei. Sinds Nooyi in oktober 2006 aan het bewind kwam, is op aandelen 'slechts' 47 procent als dividend of anderszins 'teruggegeven' aan beleggers. Peltz activisme leidde al tot een splitsing bij Cadbury en Kraft en leverde de 71-jarige New Yorker al bestuurszetels op bij ketchupgigant Heinz en Mondelez.
Het aandeel Bunge zat deze week wel in de lift. Het bedrijf meldde vorige week een nettowinst van  115 miljoen dollar, oftewel 78 cent per aandeel, waar vorig jaar een verlies van 610 miljoen dollar werd opgetekend. Analisten hadden nog wel wat meer winst verwacht, maar zoals een rekenmeester van JP Morgan vaststelt: de cijfers zijn alleszins redelijk. Het aandeel beweegt nu rond een waarde van 78 dollar. De laatste 52 weken werd een top opgetekend van 84 dollar en een dieptepunt van 65 dollar.
Er zijn beren op de weg: zowel voor Brazilië als de VS wordt een grote mais- en soja-oogst verwacht. Dat betekent enerzijds dat anders dan vorig jaar voldoende handelsvolume aanwezig zal zijn voor de agribusiness-afdeling van Bunge, maar tegelijk ontstaat druk op prijzen. Bunge kan op de beurs een flinke stimulans krijgen als het met succes haar suikeractiviteiten in Brazilië kan afstoten. Eerder verkocht de Amerikaanse onderneming al het overgrote deel van haar kunstmestactiviteiten in het Zuid-Amerikaanse land.
De zakenbank Morgan Stanley helpt het bestuur van Bunge te kiezen tussen een aantal opties voor de suikerdivisie. De boekwaarde wordt door financieel directeur Drew Burke geschat op 2 tot 2,5 miljard dollar. Topman Soren Schroder trad in juni vorig jaar aan met als doel de concurrent van onder meer Cargill en ADM 'leaner & meaner' te maken, en daar past een bijna chronisch verlieslatend onderdeel niet bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.