Home

Achtergrond

Kans op renteverlaging blijft aanwezig

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde de rente vorige week niet. Daardoor is de waarde van de euro in eerste instantie wat toegenomen maar vervolgens weer gestabiliseerd rond 1,35 Amerikaanse dollar, een paar cent minder dan eind 2013 maar nog ver boven de 1,20 dollar die banken voor het einde van het jaar verwachten.

De ECB lijkt vooralsnog op grote schaal liquiditeit te blijven verstrekken aan banken.

Van uitstel komt dus vermoedelijk geen afstel: de Amerikaanse economie oogt ook sterker dan de Europese en de laatste zal vermoedelijk ook meer geraakt worden als de groei in opkomende landen fors tegenvalt, zoals wordt gevreesd. De Amerikaanse landbouw is qua kostprijs beter in staat te concurreren met Brazilië en Argentinië. Als in Zuid-Amerika de munt dus valt, neemt voor de agribusiness in de Eurozone de concurrentie toe.
Senior-econoom Martin van Vliet van ING acht de kans op een renteverlaging volgende maand 50 procent, ten minste als de inflatieramingen wijzen op een langdurig laag blijvende inflatie. De rente zou ook omlaag gedrukt kunnen worden omdat een heropleving van de Eurocrisis groei bedreigt. Het is geen denkbeeldig risico. In 2014 lopen steunprogramma's voor Portugal en Griekenland af en het grootscheepse balansonderzoek van de ECB kan meer zwakte bij banken blootleggen dan eerder verwacht.
In de markt wordt met name argwanend naar Spaanse banken gekeken.  De Spaanse overheid heeft een reputatie wat betreft het ruimhartig beoordelen van de balansen van eigen banken. Tenslotte is 2014 het jaar van Europese verkiezingen en een grote winst voor eurosceptische partijen kan leiden tot aanpassing of opschorting van steunprogramma's of diens voorwaarden.
In het kielzog van een lagere ECB-rente voor banken zal ook de rente die commerciële banken elkaar toe berekenen dalen. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden staat nu al historisch laag op 0,29 procent maar kan dan richting 0,25 procent dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.