Home

Achtergrond

Gasprijs onderuit; dieselprijs daalt ook

De gasprijs is deze week opnieuw hard onderuit gegaan. De grootste prijsdaling vond aan het begin van deze week plaats.

Zowel de korte als langetermijnprijzen zijn gedaald. Contractprijs van €25,43 per MWh, vorige week was dat €25,88 per MWh. De prijsdaling komt door het warme weer in West-Europa. De temperaturen blijven ruim boven het gemiddelde waardoor gasvoorraden vol blijven. Oost-Europa kampt wel met kouder weer dan normaal. Remco Wiegmink, marktanalist bij Nife Energieadvies verwacht dat de komende week de gasprijs stagneert. Noorwegen heeft aangegeven dat er een defect is aan een van de gasvelden waardoor het aanbod van gas afneemt. Volgens Wiegmink draait Noorwegen vaker de gaskraan dicht als de prijs te ver daalt.

In het kielzog van de gasprijs is ook de elektriciteitsprijs gekelderd. De contractprijs 2015 is €43,10 per MWh. Medio vorige week was de prijs nog €43,65 per MWh. Omdat er weinig vraag is naar gas en elektra, is ook de kolenprijs flink gezakt.

Voor de komende week blijft het weer warmer dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Meer wind zal ook de output van windmolens vergroten waardoor er dus meer aanbod is van elektriciteit. Dit in combinatie met weinig vraag, zal de elektriciteitsprijzen laag houden. Dat verwachten marktanalisten van Nuon.

De olieprijs is de afgelopen week ook dalende. De olieprijs bewoog tussen de 105 dollar per vat Europese olie (159 liter) en 108 dollar per vat. Vanaf maandag is de olieprijs gezakt naar $105,79 per vat en rond de 106 dollar per vat blijven steken. De reden voor de prijsdaling zijn de goede economische vooruitzichten. Daarbij heeft de VS aangegeven meer olie te willen exporteren naar Europa. Daardoor zal op termijn de Amerikaanse olieprijs oplopen en de Europese olieprijs dalen.

Ook de dieselprijs zakte deze week mee met de dalende olieprijs. Farmers4all gaf een deze week een prijs van €1,10 per liter diesel bij een afname van 4.500 liter. Vorige week betaalden klanten van het inkoopcollectief nog €1,11 per liter bij een gelijke afname.

Of registreer je om te kunnen reageren.