Home

Achtergrond 417 x bekeken

Euribor en wisselkoers stabiel

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden is eerst opgelopen maar inmiddels weer terug op het niveau van vorige week, zo rond de 0,286 procent. Al de hele maand schommelt de interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, tussen een nauwe marge van 0,286 en 0,290 procent. Deze week werden analisten in verwarring gebracht door schijnbaar tegenstrijdige opmerkingen van twee bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB), Ewald Nowotny en Gaston Reinesch.

De topeconomen benadrukten deze week beiden geen deflatie te zien. Daarmee neemt de kans af dat de ECB de rente die het berekent aan commerciële banken verlaagt om de economie te stimuleren. Bij deflatie dalen prijzen, wat ertoe kan leiden dat consumenten aankopen uitstellen. Tegelijk zei Nowotny dat de inflatie nog tot 2016 onder het gewenste niveau van minder dan maar vlakbij 2 procent blijft.

De wisselkoers van de euro bleef ten opzichte van de dollar ook vrij stabiel ten opzichte van vorige week. Een euro is nog steeds 1,37 dollar waard en dat is vrij veel als je bedenkt dat de Amerikaanse economie vrij structureel beter presteert dan de Europese. De prestaties van de VS blijven echter wel achter. Eerst werd dit vooral geweten aan droogte in delen van de VS en juist winters horrorweer elders. Zelfs hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro, een oer-optimist, twijfelt nu openlijk of het weer de enige verklaring is.
In elk geval lijkt het er steeds meer op dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, nu toch echt steunmaatregelen voor de economie gaat afbouwen. Dat betekent dat de staat minder dollars drukt en de waarde van de dollar tegenover andere munten kan herstellen. Het Britse pond lijkt vooralsnog niet te verzwakken tegenover de euro. De Britse consumentenuitgaven vallen tegen en het beleid van de Bank of England in de nabije toekomst is vooralsnog ondoorzichtig.
De handel ziet voor de korte termijn een bedreiging in de almaar zakkende waarde van de Oekraïense munt, de hryvnia, tegenover de euro en dollar. Ondanks de onrust en onzekerheid over mogelijke splitsing van het land is de ambtenarij nog behoorlijk actief, maar de waarde van de munt daalt vrijwel dagelijks. Daarmee neemt de Oekraïense koopkracht op de wereldmarkt af. Oekraïne is geen grote importeur in algemene zin maar geldt onder meer als een belangrijke importeur van landbouwmachines.

Of registreer je om te kunnen reageren.