Home

Achtergrond

ECB verlaagt rente niet

Het moet een 'close call' zijn geweest, maar de Europese Centrale Bank (ECB) besloot donderdag de rentetarieven die het berekend aan banken gelijk te houden op 0,25 procent.

Analisten waren het voorafgaand aan het rentebesluit niet eens over de koers van de ECB. De inflatie bedroeg in januari slechts 0,7 procent, waar de ECB een inflatie van onder maar dichtbij 2 procent nastreeft. Bij de inflatie geldt een forse foutmarge en als prijzen zouden dalen, deflatie dus, is dat maar even leuk.  Al snel houden consumenten de handen op de knip.

De Italiaan Mario Draghi die de centrale bankiers in Frankfurt aanvoert, zinspeelde de afgelopen maand dan ook op actie, maar stuitte waarschijnlijk op een Noord-Europese wegversperring. Met name Duitsland wil nog even afwachten of prijzen toch niet gaan aantrekken nu voorzichtig ook de economie van de Eurozone verbetert. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden daalde in aanloop naar het rentebesluit van 0,30 richting 0,28 procent en de druk zal aanhouden tot ten minste het rentebesluit volgende maand.
De euro daalde in waarde van bijna 1,38 dollar eind 2013 naar een koers vlakbij 1,35 dollar. De waardedaling voor de euro komt exporteurs goed uit. Nog deze week maakte voerconcern Nutreco bekend dat juist door de 'harde' euro de omzet van haar diervoedingsdivisie in 2013 is gedaald. Verkopen in de VS en Canada bleven bijvoorbeeld vrijwel gelijk, toch daalde de omzet met volle procenten omdat de Canadese en Amerikaanse dollar relatief verzwakten ten opzichte van de Europese eenheidsmunt.
De verwachting is dat de euro aan waarde zal verliezen tegenover de dollar, maar het spel wordt minder doorzichtig als opkomende economieën het pad opgaan van de Aziatische financiële crisis in 1997. Economen spreken inmiddels over de 'fragile five': India, Turkije, Zuid-Afrika, Brazilië en Indonesië. Het zijn landen met vaak betrekkelijk hoge schulden, weinig indrukwekkende groei en dalende wisselkoersen die het voor de landen moeilijk maakt op de wereldmarkt producten te kopen en schulden terug te betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.