Home

Achtergrond

Dollar blijft achter, rente daalt

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden is licht gedaald tot 0,287 procent. De rente daalde nadat hoofdeconoom Peter Praet van de Europese Centrale Bank (ECB) verklaarde dat van een krapper monetaire beleid, dus het verhogen van de rente of terugschroeven van steunprogramma's, voorlopig geen sprake kan zijn.

Integendeel: ECB-bestuurslid Benoit Coeure vertelde persbureau Reuters dat de ECB een negatieve depositorente, dus rente op gestald geld, overweegt.

Sommige economen zijn bang dat prijzen in de Eurozone dalen waardoor consumenten op hun geld blijven zitten, en pleiten voor verruiming van het beleid. De Oostenrijkse ECB-bestuurder Ewald Nowotny wijst echter op de sterke groeicijfers uit Duitsland, die vanzelf de inflatie kan aanwakkeren. De ECB streeft een inflatie na van minder dan maar vlakbij 2 procent. In januari kwam de inflatie uit op 0,7 procent, wat bij een redelijke foutmarge betekent dat prijzen wel eens zouden kunnen dalen.
In de afgelopen week daalde de dollar alweer niet. Het bruto binnenlands product in de Eurozone groeide sneller dan verwacht terwijl Amerikaanse cijfers juist tegenvallen. Of dat laatste ook gevolg is van de barre weersomstandigheden in delen van de Verenigde Staten, zoals extreme droogte in Californië en streng winterweer elders, is volgens ABN Amro nog wel de vraag: eigenlijk tasten waarnemers nog in het duister. Een sterkere dollar is positief voor exporteurs in de Eurozone en wordt al maanden verwacht.
Op dit moment is de euro circa $1,37 waard, tegen $1,35 een week geleden. Een daling richting $1,20 later dit jaar en zelfs $1,15 in 2015 lijkt steeds minder realistisch. Dat is zeker het geval als ABN Amro-econoom Han de Jong gelijk krijgt. Waar veel mensen verwachtten dat de VS of de opkomende economieën de wereldeconomie uit het slop zullen trekken, hamert De Jong al maanden op een mogelijke verrassing van de Eurozone. Elders won het Britse pond overigens wel aan waarde.
De Bank of England heeft zijn groeiraming voor de economie opgetrokken van 2,8 naar 3,4 procent en verwacht dat de werkloosheid nog dit jaar daalt naar 7 procent. Wanneer deze drempel wordt bereikt, komt een renteverhoging in het Verenigd Koninkrijk in zicht. Bij een hogere rente komen minder ponden op de markt, en neemt de waarde van het pond dus toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.