Home

Achtergrond

Dieselprijs loopt weer op, gasprijs bereikt bodem

De olieprijs is opgelopen naar $109,34 medio deze week. Dat is een stijging van $2,50 ten opzichte van de koers van voor het weekend.

De belangrijkste reden voor de stijging van de olieprijs zijn tegenvallende werkloosheidscijfers in de VS. Normaliter is dit een reden om de olieprijs te laten zakken omdat handelaren verwachten dat de vraag naar olie zal afnemen door de tegenvallende economische groei. Echter, dit maal ziet de markt het als een teken dat de Amerikaanse Centrale Bank doorgaat met hun huidige beleid. Dat beleid is erop gericht om de Amerikaanse economie te stimuleren. Hierdoor stegen de aandelenkoersen en daardoor ook de olieprijs. Dat blijkt uit een marktanalyse van Nuon. De marktanalisten voorspellen voor de komende week een rustigere koers die schommelt tussen de 108 en 110 dolaar. Alleen begin januari was de olie zo duur.

In de schaduw van de stijgende olieprijs, liep ook de dieselprijs op. Inkoopcollectief Farmers4all gaf donderdag een verkoopprijs af van €1,11 per liter bij een afname van 4.500 liter. Vorige week betaalden klanten van het inkoopcollectief nog een lagere prijs van €1,10 per liter diesel bij een gelijke afname.

De gasprijs blijft laag op de dagmarkt en lijkt een bodem te hebben bereikt. Bodemprijs is €24,00 per MWh. De verwachting is dat de gasprijs stabiel blijft en beweegt tussen €24,00 en €25,00 per MWh. Toch blijft een daling van de gasprijs nog mogelijk omdat de weersverwachting voor de komende periode niet veel zal veranderen. De temperaturen blijven hoog voor de tijd van het jaar. Dit houdt in dat de vraag naar gas laag blijft.

Omdat de gasprijs niet verder daalde, liften de maand-, kwartaal- en jaarprijzen op. Ook de gasprijzen voor de lange termijn stegen licht. De prijs voor kalenderblok 2015 liep op van €25,43 naar €25,57 per MWh.

De stroomprijs beweegt mee met de gasprijs. De elektriciteit blijft nagenoeg even duur als vorige week. De prijs voor het kalenderblok 2015 is €43,05 per MWh. Vorige week was dit €43,10 per MWh. De verwachting is dat ook de elektriciteitsprijs de komende weken stabiel blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.