Home

Achtergrond

Yves de Boer (1951)

Man van de zorgvuldigheidsscore. (2013: nr. 35)

Gedeputeerde Yves de Boer van Noord-Brabant boekte al vroeg in 2014 een belangrijke overwinning. Op 7 februari stemden de leden van Provinciale Staten in met de nieuwe Verordening Ruimte. Dat was na 14 uur vergaderen. Onderdeel van de Verordening is de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV).

Staatssecretaris Sharon Dijksma toonde al snel haar interesse in het meetsysteem dat boeren moet dwingen tot duurzame ­bedrijfsvoering en het betrekken van de omgeving bij uitbreidingsplannen. In september kreeg de eerste ondernemer op basis van de regels een omgevingsvergunning. De Boer luisterde in het proces naar de BZV wel degelijk naar de boerenlobby, die zich niet meer mordicus verzet tegen het systeem, dat voortborduurt op aanbevelingen van commissie-Van Doorn.

De Boer kreeg niet helemaal zijn zin. Hij wilde een strengere geur- en fijnstofnorm dan de landelijke. Dat plan is teruggedraaid door VVD, CDA en PVV. De Staten gingen wel akkoord met een investering van € 18 miljoen om saneringskosten van oude stallen terug te verdienen.

 

FUNCTIE

• gedeputeerde Ruimtelijke Ordening, volkshuisvesting en Landbouw Noord-­Brabant namens VVD

NEVENFUNCTIES
• bestuurslid IPO

• voorzitter Stichting Kennis Gebieds­ontwikkeling (SKG)

• voorzitter Jaar van de Ruimte 2015

Of registreer je om te kunnen reageren.