Home

Achtergrond

Yara en Fonterra eenzame winnaars beurs

De plotselinge aankondiging van Griekse verkiezingen, Chinese maatregelen om een schuldexplosie bij lagere overheden te voorkomen en een dreigend faillissement van Oekraïne verpesten het gemoed op de beurzen.

Van de 25 bedrijven op de Boerderij Index zagen slechts 4 bedrijven ten opzichte van vorige week de waarde van het aandeel toenemen.

Yara komt uit op een plus van 1,3 procent op weekbasis. Het aandeel kwam woensdag uit op een slotkoers van 314,7 Noorse kroon. De Scandinavische chemiereus  ging in 2014 door een wervelwind. Het aandeel noteerde een dieptepunt van bijna 237 kroon en een top van 345 kroon. De wervelwind was deels door Yara zelf opgewekt.
Het bedrijf, de grootste producent van stikstofkunstmest wereldwijd, zag een fusiepoging met het Amerikaanse CF Industries mislukken. Een aangekondigde nieuwe CEO besloot elders topman te blijven. De markt schatte de fusie overwegend positief in. CF Industries zou toegang krijgen tot het wereldwijde afzetnetwerk van Yara terwijl de Europeanen toegang zou krijgen tot Noord-Amerikaanse productie, die veel goedkoper is door een lagere gasprijs.
Maar het aandeel Yara werd ook heen en weer geslingerd door ontwikkelingen op de graanmarkt. Na enkele jaren met relatief hoge prijzen zakte de graanprijs dit jaar in. Lagere boereninkomens vertalen zich in lagere uitgaven aan productiemiddelen en dus prijsdruk. Recent is de graanprijs een beetje opgekrabbeld. Yara profiteerde deze week bovendien van verkregen toestemming voor $318 miljoen een 60 procent belang in het Braziliaanse Galvani te kopen.
Aandelen Fonterra staan eveneens in de plus. De Nieuw-Zeelandse zuivelaar verlaagde de melkprijsvoorspelling voor het lopende seizoen fors. Voorzitter Ian Brown van de zogeheten aandeelhoudersraad heeft gezegd dat Boeren begripvol zullen zijn als de coöperatie besluit minder uit te betalen. Tegelijk maakte Fonterra deze week bekend dat het een aparte onderneming opzet waar boeren aan kunnen leveren zonder zich direct in te hoeven kopen in de coöperatie.,
Fonterra wil de hoeveelheid melk die het jaarlijks verwerkt, opvoeren van circa 21 miljard liter nu naar 30 miljard in 2025. Het nieuws herinnert aandeelhouders aan het feit dat voor de middellange termijn nog altijd goede perspectieven worden verwacht. Dat bleek ook eind vorige week bij een vooruitblik op agrarische markten van de Europese Commissie. De koers van 6,17 "kiwi dollar" ligt 8 procent hoger dan bij aanvang van het jaar.
Brasil Foods is de verliezer van de week. Het aandeel verloor bijna 9 procent in waarde. Het Braziliaanse concern worstelt met een kwakkelende binnenlandse economie en onzekerheid omtrent een nieuwe regering die met een forse bezuinigingsopdracht op zak wellicht kredieten aan de agribusiness duurder zal maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.