Home

Achtergrond

Van Ruiten (1958)

Voorman van ooit glanzende topsector. (2013: nr. 40)

Nico van Ruiten heeft in 2014 een buitengewone taak erbij ­gekregen: afzet. De LTO Glaskracht-bestuurder bleef lang buiten de discussie over de zwakke afzetstructuur voor glasgroente, maar ging na druk uit de achterban over tot actie – leidend tot een veelbesproken McKinsey-onderzoek. Dat werd al ingezet vòòr de Russische boycot, maar won er door aan urgentie.

Het jaar 2014 was ook het jaar van de uitwerking van het Energie-akkoord. De tuinders krijgen in 2015 een scherpe CO2-doelstelling en worden erop afgerekend. LTO Glaskracht kan daarmee straks ook boetes opleggen aan telers die onvoldoende presteren. Het cruciale energiebelastingvoordeel voor de glastuinbouw werd zo wel behouden.

LTO Glaskracht kwam door deze akkoorden dichter bij telers. Zij hadden juist het gevoel dat Van Ruiten met nieuwe instituten als Greenport Holland steeds meer in een ivoren toren vertoefde.

Van Ruiten moet een antwoord vinden op de groeiende tegenstellingen tussen grote en kleine bedrijven. Verder moet hij gang houden in dossiers als plant­gezondheid en water.

Opvallend is dat politieke partijen de tuinbouwlobby als relatief zwak ervaren. Het heeft toch geleid tot een reeks afspraken tussen overheid en bedrijfsleven, mogelijk door de status als een topsector. Al is de glans er wel van af.

 

FUNCTIE

• Voorzitter LTO Glaskracht

Of registreer je om te kunnen reageren.