Home

Achtergrond 2 reacties

Unilever en John Deere plussen

Het aandeel Unilever profiteert van wat positiever economisch sentiment. De olieprijs is flink gedaald, een goedkopere euro maakt export makkelijker en projecties voor groei in Europa zijn de laatste weken enigszins positief bijgesteld.

De koers van het aandeel Unilever steeg tot donderdag 3 procent ten opzichte van een week eerder tot €32,90, het hoogste niveau van 2014 .

Op donderdag zelf steeg het aandeel in de eerst uren nadat het voedingsmiddelenconcern bekend maakte activiteiten van smeerbare producten onder te brengen in een aparte divisie. Unilever worstelt al een jaar of twee met de activiteiten, variëren van margarine tot boter. In de markt wordt druk gespeculeerd op een definitieve exit van deze business, maar vooralsnog stelt het Brits-Nederlandse bedrijf dat van voorgenomen verkoop geen sprake is.
De activiteiten zijn goed voor een omzet van ongeveer €2,5 miljard, oftewel 5 procent van het totaal. De waarde van de activiteiten bij verkoop wordt door analisten op minimaal het dubbele geschat. Het splitsen van de activiteiten is voor analistenbureau Sanford C. Bernstein "ernstig verlaat" en hopelijk een voorbode voor verkoop of spin-off. Eerder waren beleggers al blij dat Unilever haar Ragu en Bertolli pasta en sauzenbedrijven verkocht aan het Japanse Mizkan, voor $2,15 miljard.
Analisten voorzien overwegend een voorspoedig jaar voor Unilever in 2015. Gemiddeld wordt gerekend op 5 procent omzetgroei en een nettowinstgroei van 7,6 procent. Op dit moment geven vijf analisten een koopadvies, 5 analisten beoordelen het aandeel als bovengemiddeld presterend, 12 adviseren het vasthouden van het aandeel en 7 geven een verkoopadvies of vinden dat het bedrijf achterblijft bij de markt waarin het opereert.
De koers van het aandeel John Deere is eveneens duidelijk gestegen, en wel met 3,7 procent. De Amerikaanse bouwer van trekkers en combines zag diverse analisten hun verwachtingen voor het aandeel positief bijstellen. Analisten geloven niet dat landbouwprijzen opeens fors gaan stijgen en daarmee het boereninkomen gaat stijgen, er zitten nu eenmaal grote oogsten aan te komen, maar denken dat het bedrijf de nieuwe realiteit erkent en beleggers de neerwaartse risico's hebben ingeprijst.
De bank Wells Fargo schrijft dat John Deere terecht denkt dat 2015 een moeilijk jaar wordt maar dat het aandeel pas gaat bewegen als de cijfers aangeven dat het een heel moeilijk of toch goed jaar wordt. Hoewel de vraag naar landbouwmachines wel eens meerdere jaren terug kan vallen, kan John Deere met het oog op een stijgende wereldbevolking en dus vraag naar voedsel wel eens rekenen op een meer positieve berekening van de waarde van het bedrijf.

Laatste reacties

  • koestal

    John Deere heeft een aantal fabrieken tijdelijk stilgelegd wegens grote voorraden !

  • ed12345

    tijdelijk kan de vraag iets oplopen door de vraag naar renDeeren maar ja na de kerst worden die weer op stal gezet
    Serieus ik zie wel een toenemend percentage DEERE bouw en grondverzet machines

Of registreer je om te kunnen reageren.