Home

Achtergrond 1196 x bekeken

Sharon Dijksma (1971)

Bekoelend enthousiasme voor ervaren rot. (2013: nr. 5)

Ervaren en multi-inzetbare PvdA-politica, die inmiddels twee jaar het landbouwdossier beheert in het kabinet Rutte-II. Als staatssecretaris heeft Sharon Dijksma beweging gekregen in dossiers die al geruime tijd stil liggen.

Ze loodste het wetsvoorstel Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) door de Kamer en presenteerde een nieuw natuurbeleid. Dijksma kreeg haar beleid met politieke slimheid en goede debatkwaliteiten meestal moeiteloos door de Tweede Kamer.
De staatssecretaris kreeg het met de Kamer aan de stok toen ze in korte tijd twee aangenomen moties weigerde uit te ­voeren. Voor de Melkveewet moet Dijksma al haar politieke charmes in de strijd gooien om de wet aangenomen te krijgen. In Brussel behaalt Dijksma ­wisselend succes. Ze wist onder moeilijke omstandigheden een nieuwe derogatie binnen te ­slepen. Veelvuldige pogingen om een ‘zachte landing’ te realiseren na het afschaffen van het melkquotum mislukten.
Terwijl agrarisch Nederland het eerste jaar vooral positief was, is het enthousiasme in het tweede jaar iets bekoeld. Dijksma neemt ook maatregelen die niet echt op het wensenlijstje staan van de sector. Met name de PAS en op het gebied van dierenwelzijn gaat ze verder dan boeren graag zien.

 

FUNCTIE

• staatssecretaris van Economische Zaken

Of registreer je om te kunnen reageren.