Home

Achtergrond 1675 x bekeken

Ruud Huirne (1962)

Pleiten voor tuinders, varkenshouders en de bank. (2013: nr. 15)

Ruud Huirne trad als directeur food & agri van Rabobank in 2014 meer naar de voorgrond. Hij pleitte vurig voor compensatie voor boeren en tuinders die getroffen worden door de Russische boycot, en voor de soepele inzet van maatregelen. Ook eigenbelang van de Rabobank natuurlijk: de bank kampt al jaren met overgefinancierde tuinders en varkenshouders.

De Wageninger als bank­directeur viel ook op door een eigenzinnig boodschap te verkondigen: jonge boeren werken te hard en hebben daarom te weinig tijd voor belangrijke dingen zoals netwerken en studeren. Dat moet anders, vindt hij. Tegelijk moest Huirne wel weer veel uitleggen. Met de Libor-affaire nog maar net achter de rug – weliswaar geen landbouwzaak, maar wel een kwestie die raakt aan vertrouwen – ging het dit jaar over renteswaps, de afdeling bijzonder beheer en de vraag wanneer krediet weer wat loskomt. De Rabo worstelt nog steeds met moeilijke kredietdossiers. En hoewel de bank nog altijd een zeer belangrijke positie heeft en houdt in de landbouw, lijken concurrenten toch stukjes markt af te snoepen van het bankconglomeraat in Utrecht.

 

FUNCTIE

• directeur Food & Agri, Rabobank Nederland

NEVENFUNCTIE

• voorzitter internationaal expert comité diervoeding bij GMP+

Of registreer je om te kunnen reageren.