Home

Achtergrond

Robert Smith (1960)

Laat ondernemingen samen focussen. (2013: nr. 13)

Algemeen directeur Robert Smith van Royal Cosun weet de coöperatie samen te smeden tot een groep ondernemingen met een sterke focus. Het verwaarden van agrarische grondstoffen staat centraal, de rest van de activiteiten is afgestoten. Cosun betaalt jaar op jaar een goede bietenprijs. De testcase komt dit jaar, nu suiker veel goedkoper is geworden. Suiker Unie draagt voor 48 procent bij in de omzet over 2013. Smith wilde bij de presentatie van de jaarcijfers niet zeggen hoe groot de bijdrage van Suiker Unie is aan het netto-resultaat. Maar dat ligt beduidend hoger dan die 48 procent, zei Smith toen.

Dat maakt het lastig voor Smith om de doelstelling van de coöperatie te halen. In 2011 zette Cosun een stip aan de horizon. In 2022 moet de omzet zijn verdubbeld naar € 3,4 miljard. Tot en met 2013 is 22 procent groei gerea­liseerd naar een omzet van € 2,2 miljard. De goedkope suiker kan Cosun wel eens behoorlijk parten spelen om de doelstelling te halen. Smith kan bovendien ook niet de resultaten dicteren van dochterbedrijven Aviko (aardappelen) en Duynie/Soltens.

 

FUNCTIE

• voorzitter concerndirectie Cosun

NEVENFUNCTIES

• lid raad van toezicht Dienst Landbouwkundig Onderzoek (DLO)

• voorzitter Commissie Duurzaamheid FNLI

• lid algemeen bestuur VEMW

• lid topteam Agri & Food

Of registreer je om te kunnen reageren.