Home

Achtergrond

Renso Zwiers (1955)

Koning kunstmest (2013: nr. 47)

Renso Zwiers ) is operationeel directeur van kunstmestconcern OCI Fertilizer & Chemicals, waar het in Nederland bekendere OCI Nitrogen onder valt. Het bedrijf is nog steeds een van de grootste kunstmestproducenten van Europa, al is het nu in Egyptische handen.

De oud-basketbaltopper gaf in 2014 de dubbelfunctie als CEO van laatstgenoemde ­onderneming op.

Zwiers staat in de business bekend als een rustige bouwer, echt iemand uit de DSM-school. OCI bokst op de markt voor stikstofkunstmest met een omzet van €1,2 miljard op tegen het Noorse Yara en Russische Eurochem.

Maar Zwiers, een perfectionist ‘pur sang’, is slechts matig geïnteresseerd in alleen omzet. Het ­bedrijf moet wat hem betreft vooral de beste zijn in alles dat het doet. Het leidde tot het winnen van prestigieuze duurzaamheidsprijzen en in Europa tot een hoger marktaandeel bij ­grote klanten.

Zwiers speelde een actieve rol in de lobby van de kunstmestindustrie tegen beperking van het aantal CO2-rechten en is een uitgesproken voorstander van het (duurzaam) winnen van schaliegas. Het lijkt niet veel te helpen. De kostprijs van stikstofkunstmest in Europa gaat daarmee fors omhoog en de kans dat productie zich verplaatst naar elders neemt toe.

 

FUNCTIE

• CEO OCI Nitrogen

Of registreer je om te kunnen reageren.