Home

Achtergrond

Piet Boer (1960)

Zuivelvoorzitter met pluspakket. (2013: nr. 6)

FrieslandCampina-voorzitter Piet Boer kan terugkijken op een jaar dat voor de leden heel mooi was: een hoge melkprijs als in 2013, maar met minder kosten. Daarbij hebben de leden recht op een groter deel van de winst.

Helaas ­kunnen winst en nabetaling wel eens tegenvallen. FrieslandCampina had de handen al vol aan de garantieprijs. Een prestatieprijs van ruim € 2 per 100 kilo zit er ditmaal niet meer in.

Puur zuivelgerelateerde coöperatie­zaken worden echter steeds meer van Boers bordje verdrongen. Hij en ook Cees ‘t Hart worden almaar drukker met ­zaken die melkveehouderij-breed spelen. Het mestdossier en de Melkveewet glijden als vanzelf naar hen toe. Omdat ­andere partijen niet sterk ­genoeg zijn om het op te lossen.

Het succes van de sector moet wel goed worden gemanaged. Veel melkveebedrijven zijn hard gegroeid en de bedrijfstak loopt steeds meer tegen milieugrenzen aan. Mensen als Boer moeten – uit eigenbelang – zorgen dat de Nederlandse melkveehouders niet over die grenzen heen vliegen, ook al valt dit werk buiten de eigenlijke taakomschrijving. De coöperatievoorzitter moet verbreden.

 

FUNCTIE

• voorzitter coöperatie FrieslandCampina

• voorzitter raad van commissarissen FrieslandCampina

NEVENFUNCTIE
• commissaris Alfa Top Holding

Of registreer je om te kunnen reageren.