Home

Achtergrond

Pierre Berntsen (1963)

Een bescheiden bankier. (2013: nr. 36)

Pierre Berntsen van ABN Amro is en blijft een zeldzaam bescheiden bankier, maar wel met een effectieve aanpak. ABN Amro is uitgegroeid tot een goede nummer twee op de kredietmarkt voor boeren en tuinders, na ­Rabobank en vóór ING. De bank kon in 2014 profiteren van de voor sommige ondernemers pijnlijke exit van Deutsche Bank uit het Nederlandse MKB.

ABN Amro telt met Berntsen ­bovendien minder probleemgevallen in de portefeuille dan de coöperatieve concurrent. In essentie zoekt ABN Amro de krenten uit de pap: grotere bedrijven met gemiddeld wat jongere ondernemers en een goed ‘track-record’ qua rendement. Rabobank is zeker sinds de crisis de glastuinbouw en intensieve veehouderij hard raakte strenger geworden, maar blijft nadrukkelijk ook in voor de subtop en gemiddelde bedrijven.

De molenaarszoon toonde zich in 2014 opnieuw naar buiten toe weinig uitgesproken. Berntsen mengde zich naar aanleiding een ABN-rapport over de zuivelmarkt wel in de discussie of grondloze groei rendement oplevert. Volgens Berntsen is dat zeker niet altijd het geval en dat is in de op snelle expansie gerichte melkveehouderij toch een gewaagde stelling.

De grote vraag is wat met ABN Amro gebeurt in 2015. Gaat de bank naar de beurs, dan kan zij een heel andere koers volgen.

 

FUNCTIE

• Directeur agrarische bedrijven ABN Amro

Of registreer je om te kunnen reageren.