Home

Achtergrond

Marianne Thieme (1972)

Vaste waarde met sterke morele opvattingen. (2013: nr. 39)

Activistische voorvrouw van Partij voor de Dieren. Een vaste waarde in de Haagse politiek. Thieme wordt gedreven door sterke morele opvattingen over de omgang met natuur, milieu en dier. Haar ideeën en plannen worden doorgaans door de agrarische sector sterk af­gekeurd, maar in de ­samenleving vinden deze vaak weerklank. Hoewel de maatschappelijke aandacht voor dierenwelzijn nog steeds lijkt toe te nemen, lijkt de werkwijze van Thieme in de Tweede Kamer een beetje te zijn uit­gewerkt. Ze is zeker niet meer de enige die het opneemt voor dieren, natuur en milieu in de Kamer. Hoewel ze met het welzijn van de melkkoeien een nieuw punt op de agenda heeft gezet, delft Thieme regelmatig – zeer tegen haar zin – het onderspit in de debatten met Dijksma.

Eén van Thiemes grootste politieke successen was in 2011 het bereiken van een meerderheid in de Tweede Kamer voor haar eigen initiatiefwetsvoorstel voor een verbod op de onverdoofd rituele slacht. Niettemin wees de Senaat dit plan later af. Daar kon partijgenoot en maatje Nico Koffeman (getrouwd met Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg) het tij ook niet keren. Thieme is getrouwd met biologisch akkerbouwer Jaap Korteweg, tevens eigenaar van De ­Vegetarische Slager.

 

FUNCTIE

• fractievoorzitter in de Tweede Kamer van de Partij voor de Dieren

Of registreer je om te kunnen reageren.