Home

Achtergrond

Kees van Arendonk (1951)

Stille kracht 
in de aardappelsector. (2013: nr. 43)

Kees van Arendonk is jarenlang algemeen directeur geweest van aardappelcoöperatie Agrico, tot 2007. Na zijn terugtreden werd hij verkozen tot voorzitter van de Nederlandse Aardappel Organisatie en later van de Europese evenknie Europatat. De NAO staat voor de gehele aardappelsector, maar het belangrijkste deel daarvan is wel de pootgoedsector. Die is een belangrijke pijler onder de Nederlandse akkerbouw. De bijdrage van Van Arendonk aan een bloeiende sector moet niet worden onderschat. Hij werkt stilletjes op de achtergrond aan een gezondere aardappelsector en aan het wegwerken van exportbelemmeringen, zoals vorig jaar met het Russische importverbod voor aardappelen uit de EU. Het gebeurt deels met medewerking van de EU, maar de aardappelsector moet wel buiten het GLB blijven, stelt Van Arendonk.

De NAO speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van het hygiëneprotocol om besmettingen met ringrot te voorkomen. Van Arendonk nam het voortouw om de opheffing van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel en het Productschap Akkerbouw op te vangen. Daarvoor is de stichting NAO-projecten opgericht, die onder meer de aanpak van aardappelziekte erwinia voortzet.

 

FUNCTIE

• voorzitter Nederlandse Aardappel 
Organisatie

NEVENFUNCTIE

• voorzitter Europatat

Of registreer je om te kunnen reageren.