Home

Achtergrond

Joost Korte (1958)

Europees ambtenaar op hoog niveau. (2013: - )

Joost Korte behoort tot de hoogste en invloedrijkste ambtenaren in Brussel, zeker voor wat betreft het landbouwbeleid. Sinds begin 2014 staat hij hoog in de hiërarchie op het directoraat voor landbouw en plattelandsontwikkeling van de Europese Commissie (DG Agri). Hij kwam van het directoraat voor de uitbreiding van de Europese Unie. ­Korte begon zijn Brusselse ­carrière in 1991. Toen trad hij, na een baan als jurist aan de universiteit van Utrecht, in dienst van de Europese Commissie. Via ­diverse functies klom hij op. Hij kent dus het klappen van de zweep in Brussel.

Hoewel Korte in Europese dienst is en dus op voorhand niet de belangen van Nederland mag en zal behartigen, is zijn aanwezigheid vlakbij EU-landbouwcommissaris Phil Hogan van groot belang.

Joost Korte en zijn assistent Gijs Schilthuis hebben een belangrijke stem in de beslissingen van de Europese Commissie. De uitwerking van maatregelen voor steun aan boeren die worden getroffen door de Russische boycot passeerde Kortes bureau niet zonder dat hij daar invloed op uitoefende. Korte treedt regelmatig in het Europees Parlement op namens de landbouwcommissaris.

 

FUNCTIE

• Plaatsvervangend directeur-generaal landbouw en plattelandsontwikkeling

NEVENFUNCTIES

• Auteur van verschillende publicaties over Europees recht

Of registreer je om te kunnen reageren.