Home

Achtergrond

Jan Huitema (1984)

Jonge hond met landbouwmissie. (2013: - )

De Friese boerenzoon Jan Huitema treedt in de voetsporen van Jan Mulder, de liberaal die ­jarenlang een gerespecteerd en standvastig parlementariër was voor de VVD in het Europees Parlement.

Als een jonge hond en met een Fordson Dexta (1954) als campagnevoertuig profileerde de melkveehouder uit het Friese Makkinga zich als een ware stemmentrekker. Huitema maakte zich sterk voor een vaste positie van Nederlandse parlementariërs in de landbouwcommissie van het Europees Parlement. In de vorige zittingsperiode van het Europees Parlement was die node gemist door de agrarische sector. Huitema slaagde in zijn missie. Hij weet zich binnen de Europese liberale fractie en in de landbouwcommissie in korte tijd al een stevige positie te verwerven.

Huitema kan zich ontpoppen als een invloedrijk politicus. Zijn jeugdige uitstraling, zijn toegankelijkheid en bevlogenheid geven hem al bij voorbaat een pre ten opzichte van zijn grote voorbeeld Jan Mulder. Huitema is niet opeens vanuit Makkinga in het Europarlement beland. Hij heeft daar al een aantal jaren gewerkt, onder meer voor genoemde Jan Mulder. Hij moet de komende jaren gebruiken om zich een vaste positie in de politieke rangorde te verwerven.

 

FUNCTIE

• lid Europees Parlement

NEVENFUNCTIE

• melkveehouder in Makkinga

Of registreer je om te kunnen reageren.