Home

Achtergrond laatste update:12 dec 2014

Inflatie blijft zorgen baren

De inflatie in het eurogebied is gedaald van 0,4 procent in oktober naar 0,3 procent in november.

De lagere olieprijs speelt een belangrijke rol maar ook gecorrigeerd voor prijsveranderingen van voedsel, energie, alcohol en tabakswaren bleef de inflatie op 0,7 procent laag. Het officiële doel van de Europese Centrale Bank (ECB) is de inflatie te handhaven onder maar vlakbij 2 procent.

Het deflatiespook, waarbij dalende prijzen ook dalende consumptie uitlokken, komt steeds dichterbij. Analisten denken nog niet dat de bodem op de oliemarkt bereikt is. Dat de consumptie uit zichzelf stijgt en prijzen omhoog duwen, lijkt twijfelachtig omdat het vertrouwen nog steeds wordt ondermijnd door negatief nieuws over de economie in de Eurozone.

In Griekenland worden versneld verkiezingen gehouden met als inzet de bezuinigingsdrift en hogere belastingen die de overheid wil invoeren. De verkiezingen kunnen uitlopen op een situatie waarin Griekenland ophoudt te hervormen zoals de Eurozone dat eist, en terugbetaling van de verstrekte noodsteun van de EU uitgesteld of deels afgesteld wordt.

Daarnaast heeft de EU zich gecommitteerd aan verregaande steun voor Oekraïne, dat in een dure strijd verwikkeld is met Russischtalige separatisten. Oekraïne heeft binnen enkele weken $15 miljard nodig, aldus het IMF. Komt het geld niet, dan wacht Oekraïne financiële wanorde. De situatie heeft de waarde van de nationale munt in een week zo'n 10 procent omlaag gestuurd.

Ten opzichte van 1 januari is de waarde van de hryvnia 72 procent afgenomen. Het maakt Oekraïense export van graan, koolzaad en zonnebloemzaad op de wereldmarkt aantrekkelijk maar maakt het voor boeren duur om broodnodige buitenlandse productiemiddelen aan te schaffen.

De ECB heeft weinig instrumenten om de inflatie op te voeren en noodlijdende economieën te helpen. Het wil obligaties kopen van overheden of bedrijven en dat kan zeker helpen het vertrouwen te vergroten, maar tegen een dalende olieprijs is vanuit de ECB geen remedie. Door het printen van geld en dus ondermijnen van de waarde van de euro zal het effect hooguit gedempt worden. Olie wordt immers in dollars verrekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.