Home

Achtergrond

Henk Kamp (1952)

Verzamelaar van ministersposten. (2013: nr. 7)

Henk Kamp behoort tot de top 50 van langstzittende bewindslieden. Na minister van VROM, Defensie, Sociale Zaken en Werkgelegenheid is hij nu minister van Economische Zaken (EZ).

Kamp staat bekend als een harde werker en dossiervreter. Als minister is de Achterhoeker onder meer verantwoordelijk voor het topsectoren­beleid en het energiebeleid. Bovendien worden ­onder zijn leiding, maar ook tegen zijn zin – en zeer tegen de zin van de agrarische sector – de productschappen ontmanteld.
Het energiedossier is zeker geen hoogtepunt voor Kamp. De schade die ontstaat als gevolg van de gaswinning in Groningen brengt Kamp in een moeilijke ­situatie. Ook lukt het hem niet om de doelstellingen voor duurzame energie te behalen, ondanks dat er hier miljarden voor worden uitgetrokken. Kamp is weinig bereid om ideeën van groen partijen om de doelen toch te behalen over te nemen. Hij houdt vast aan zijn koers. 
‘Afspraak is afspraak’ is het ­credo van Kamp. Daarmee ­weten zowel coalitie als oppositie wat ze aan de bewindsman hebben. Kamp laat zich weinig uit over de landbouw. Als hij over de sector spreekt, klinken er doorgaans lovende worden. Hij benadrukt het economische belang van de sector en is voorstander van groei van de agrarische export.

 

FUNCTIE

• minister van Economische Zaken

Of registreer je om te kunnen reageren.