Home

Achtergrond

Euro stabiel, rente daalt

De waarde van euro beweegt de laatste dagen tussen $1,24 en $1,25. Voor de langere termijn gaan analisten van ING en ABN Amro nog steeds uit van een daling richting een koers van $1,20 in het eerste kwartaal van 2015 en zelfs $1 in 2016.

De markt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de rente verhoogt en zo het aantal dollars in omloop beperkt.

Voor de korte termijn wordt de waarde van de dollar echter gedrukt door de daling van de olieprijs. De VS is zelf een grote olieproducent maar heeft toch vooral belang bij goedkope brandstof. De aanhoudende daling van de prijs van energie maakt echter bezorgd over de gezondheid van de wereldeconomie, waar de dollar de belangrijkste handelsmunt is.
ABN Amro denkt dat de Amerikaanse rentes gaan oplopen, maar in Europa zal blijven dalen. In de Eurozone zal de Euribor met een looptijd van drie maanden volgens de bank dalen van 0,08 naar ongeveer 0 procent. ING gaat uit van een tarief van 0,07 procent in het eerste kwartaal van 2015 en daarna een daling tot een bodem van 0,05 procent. De Euribor-rente is vaak referentie bij leningen.
De lage rentes van Europa mogen opmerkelijk heten, in Rusland is inmiddels sprake van een monetaire aardverschuiving. De Russische roebel heeft inmiddels een duikvlucht doorgemaakt. De munt verloor de helft van haar waarde sinds 1 januari. Het maakt exporten goedkoop maar importen van productiemiddelen en consumptiemiddelen uit het buitenland duur. Bovendien zien bedrijven met buitenlandse schulden hun kosten snel oplopen.
De Russische regering probeerde de vrije val te pareren door de rente die het hanteert richting banken drastisch te verhogen. Het beproefde middel werkte niet; sterker, de duikvlucht werd versneld omdat de rentestap zelf zo drastisch is dat gevreesd wordt dat de problemen van de Russische economie wel heel groot beginnen te worden. Daarom wendt Rusland een deel van haar ongeveer $400 miljard reserve aan buitenlandse valuta aan.
Rusland heeft volgens het IMF de achtste grootste economie wereldwijd en kan markten wereldwijd raken, zoals de Japanse financiële crisis dat deed in de jaren '90. Ondertussen staat ook de Oekraïense hryvnia nog altijd onder druk. Bij aanvang van het jaar was een euro 11 hryvnia waard, inmiddels bijna 20.

Of registreer je om te kunnen reageren.