Home

Achtergrond 1 reactie

Euro levert fors in, rente stabiel

De waarde van de euro is deze week gedaald tot $1,223. De 'eenheidsmunt' kwam daarmee op het laagste niveau sinds 20 augustus 2012 en 12 procent onder de top van 2014 die in maart is genoteerd.

Voor de export is de daling goed nieuws en economen verwachten dat de daling nog wel even doorzet. Een zwakkere euro betekent wel dat importen van veevoergrondstoffen in veel gevallen duurder wordt en de daling van de brandstofprijs deels teniet gedaan wordt.

De oorzaak van de waardedaling ligt aan de overkant van de Atlantische oceaan. De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, toonde zich in een analyse uitzonderlijk positief over het herstel van de Amerikaanse economie. In de markt wordt nu breed uitgegaan van een renteverhoging halverwege 2015. Een hogere rente maakt dat het aanbod van dollars wat zal afnemen en daarmee de waarde van de dollar omhoog wordt gestuwd.
In Europa lijkt zwak economisch herstel voorlopig een lage rente te garanderen. De Euribor-rente die de bewegingen van de officiële rente volgt, beweegt nog steeds rond een bijzonder laag niveau van 0,081 procent. De ontwikkeling komt niet alleen de Eurozone ten goede, maar ook onder meer de Brazilianen, Argentijnen en Japanners. Tegenover een denkbeeldig mandje van buitenlandse munteenheden kwam de dollar deze week op het hoogste niveau sinds zeven jaar.
De Nederlandse economie is sterk op export gericht en profiteert van de stijging van de dollarkoers en een langzamere stijging van het Britse pond. Rabobank denkt dat de economische groei onder aanvoering van de export, maar ook gesteund door een grotere binnenlandse vraag, volgend jaar 0,75 procent zal groeien. De agribusiness kan als exportsector een grote bijdrage leveren.
In Rusland lopen inmiddels de zorgen over de roebel op. De olieprijs is flink gekelderd. De Russische economie leunt zwaar op olie- en gasinkomsten. De roebel is gedaald tot een waarde van €0,015. Daarmee is de waarde van de munt tegenover de euro dit jaar ruim 25 procent gedaald. De Russische centrale bank grijpt in en vertraagt de koersval, maar zelfs als de markten weer worden geopend, is voorlopig de vraag of Rusland veel Europees product kan importeren.

Eén reactie

  • farmerbn

    Als het gunstig is voor ons dat de euro in waarde daalt , dan is het toch ook gunstig voor de Russen dat de roebel in waarde daalt? De Russen verkopen veel gas maar dat doen wij ook. Boerderij wil laten lijken dat de Russen een probleem hebben maar ze hebben een hogere economische groei dan wij. De boycot was dom en die moet je niet vergoeilijken met dit soort artikelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.