Home

Achtergrond 996 x bekeken

Elbert Dijkgraaf (1970)

Op een politiek sjieke manier scoren. (2013: nr. 17)

Elbert Dijkgraaf laat zien dat je niet altijd een grote partij hoeft te zijn om invloed te hebben in de politieke arena. Als landbouwwoordvoerder heeft hij een stevige vinger in de pap, ook al telt zijn SGP-fractie slechts drie zetels. Zo wist hij de tuinbouw vrij te stellen van de het kabinet voorgestelde verhoging van de energiebelasting.

Dijkgraaf verschijnt altijd goed voorbereid aan de microfoon, spreekt met humor en is bedreven in het parlementaire spel. Hij deinst niet terug voor ingewikkelde dossiers als PAS en het mestbeleid. Door zijn dossierkennis weet hij zaken vaak technisch aan te passen, waardoor de boer doorgaans beter uit de bus komt.

De bijzonder hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam acht een sterke agrarische sector van groot belang en komt daarom op voor de belangen van boeren en tuinders. Het knellende mededingingsbeleid en belemmerende natuur- en milieuregels zijn twee van zijn voornaamste stokpaardjes. Dijkgraaf werkt politiek op een sjieke manier en weet op deze manier toch zijn doel te bereiken.

 

FUNCTIE

• Tweede Kamerlid SGP

NEVENFUNCTIES

• bijzonder hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit

• columnist voor het Nederlands Dagblad en de Gezinsgids

• lid Raad van Toezicht Christelijke ­Hogeschool Ede.

Of registreer je om te kunnen reageren.