Home

Achtergrond laatste update:12 dec 2014

Daling van energieprijzen zet door

De afgelopen week heeft de prijs van elektriciteit voor 2015 opnieuw een daling laten zien.

Dit komt door dalende prijzen op de gasmarkt in combinatie met relatief hoge buitentemperaturen. De vraag naar stroom is tanende. De CO2-prijzen zijn eveneens gedaald, meldden marktanalisten van Nuon. Zij verwachten dat de dalende trend ook de komende week verder zal doorzetten. De verwachting is de dat Europese commissie in Brussel medio januari duidelijkheid gaat geven over de CO2 wet- en regelgeving. Energiecentrales hebben CO2-rechten nodig om te kunnen produceren. Het aandeel zonne-energie is beperkt. Wel wordt de komende week meer windenergie verwacht.

De dalende stroomprijs wordt onder meer veroorzaakt door gasprijs die ook deze week opnieuw naar beneden gaat. Net als bij elektra is er ook weinig vraag naar gas en het aanbod is ruim voldoende. De gasvoorraden zitten nog vol. Ook al zou het deze winter kouder worden dan nog blijft de vraag naar gas achter ten opzichte van het gemiddelde. Marktanalisten verwachten dat de gasprijs komende week opnieuw verder gaan dalen. De temperaturen zullen naar verwachting de komende week iets boven het seizoensgemiddelde blijven.

Ondertussen lijkt de olieprijs in een vrije val terecht te zijn gekomen. Woensdag noteerde handelsplatform Behr een prijs van $65 per vat (159 liter) ruwe olie. Sinds september 2009 is de prijs niet meer zo laag geweest. Vorige week kostte een vat nog $71. De lage olieprijs is het directe gevolg van een verhoogde olieproductie in de Verenigde Staten en een afnemende vraag naar olie van uit Europa en Azië. Gespeculeerd wordt over een economische oorlog tegen Rusland en Iran. De Verenigde Staten zouden samenspannen met Saoedi-Arabië tegen deze aartsrivalen. Saoedi-Arabië besloot onlangs niet minder olie te willen uitvoeren, terwijl andere OPEC-landen hier wel op aan drongen. Iran en Rusland hebben minder vet op de botten en zijn in grote mate afhankelijk van de olie-inkomsten.

De dieselprijs zakt mee naar 95 eurocent per liter. De verwachting is dat de dieselprijs nog verder kan zakken naar 90 eurocent per liter. De dieselprijs daalt minder hard dan de olieprijs omdat de euro relatief duur is ten opzichte van de dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.