Home

Achtergrond

Daan Vriens (1971)

CEO met een dominante mentor. (2013: nr. 46)

Daan Vriens is één van de jongste CEO’s in de Agri Top 50. Vriens heeft bovendien wel ruimte in zijn rol te groeien, want huidig Cefetra-aandeelhouder BayWa zoekt nadrukkelijk groei in de agrarische handel.

De vraag is wel hoe Vriens de aanstelling van Ito van Lanschot heeft ervaren. Van Lanschot werd in april aangesteld als directeur van een nieuwe Nederlandse tussenholding, BayWa Agrar International. Graanhandelaar Cefetra valt onder deze tussenholding, en zo ook nieuwe internationale activiteiten, zoals het nieuwe handelskantoor dat dit jaar in Rome is geopend onder de naam Cefetra SPA.

Vriens zit min of meer naast Van Lanschot in de directie van de tussenholding, maar Van Lanschot heeft overwicht. Hij gaf circa 20 jaar lang leiding aan één van de grootste agrarische handelsbedrijven ter wereld, Nidera. Tegelijk is Van Lanschot de pen­sioengerechtigde leeftijd al ­gepasseerd en in die zin mogelijk een goede mentor voor Vriens.

Cefetra verhandelde in 2013 een hoeveelheid van 18,7 miljoen ton granen, een half miljoen ton meer dan een jaar eerder. Op een financiële omzet van € 5,2 miljard werd € 15 miljoen winst geboekt.

 

FUNCTIE

• directielid BayWa Agrar International

Of registreer je om te kunnen reageren.