Home

Achtergrond

Cargill praat Nutreco omhoog

Aandelen staan wereldwijd onder druk door zorgen over de Russische economie, aangewakkerd door een scherpe daling van de olieprijs en daarop volgende duikvlucht van de roebel.

De negatieve druk die Poetin op de beurzen veroorzaakt, kon echter niet voorkomen dat de koers van sommige aandelen aardig in de lift zitten. Eén van de grote winnaars is Nutreco.

Een aandeel van het Nederlandse voer- en vleesconcern beweegt op de beurs boven €46. Uit de koers spreekt de verwachting dat een overnamestrijd nu echt gaat losbarsten. Handelsconglomeraat SHV, eigendom van de schatrijke familie Fentener-Van Vlissingen, bood eerder €40 maar zag zich na een lauwe ontvangst bij analisten al snel gedwongen een bod te verhogen naar €44,50. Dat de koers inmiddels alweer ruim boven het tweede bod beweegt, is vooral te danken aan Cargill.
Het machtige Amerikaanse agriconcern vroeg Nutreco vorige week haar boeken te openen. Eerder drongen twee belangrijke aandeelhouders bij Nutreco aan om de boeken voor Cargill en investeerdershuis Permira te openen. Toen sloeg Nutreco de oproep in de wind: zonder concreet bod geen open boeken, terwijl Cargill zegt zonder open boeken geen goed bod te kunnen doen.
Nutreco vond de interesse van de bedrijven niet passen bij de toekomststrategie. Cargill wilde de visvoeractiviteiten houden terwijl Permira met de premixen en speciaalvoerbedrijven verder wilde. Nu zegt Cargill een eigenstandig bod op het hele bedrijf te overwegen. SHV heeft intussen haar belang in Nutreco verder opgebouwd. De door Cargill omhoog gestuwde koers betekent dat SHV vermoedelijk haar belang niet verder wil uitbreiden.
Analist Gerard Rijk van SNS Securities denkt dat Cargill een bod kan neerleggen van €50. Cargill zou een hogere prijs kunnen lijden omdat het bedrijf al omvangrijke vee- en visvoeractiviteiten heeft. Zo is Cargill eigenaar van Provimi, een Frans-Nederlandse voerspecialist. Voor SHV is een overname van Nutreco een eerste stap in de agribusiness, terwijl voor Cargill de synergievoordelen evident lijken.
Februari wordt de maand van de waarheid. Nutreco houdt dan een buitengewone aandeelhoudersvergadering terwijl het bod van SHV geldig is tot 17 februari.
Het aandeel JBS won op weekbasis 6 procent aan waarde. Het Braziliaanse vleesconcern deed recent een strategisch belangrijke overname. De Australische dochter van JBS kocht voor $1,35 miljard Primo, een specialist met bacon en ham. De deal geeft JBS een serieuze positie in de varkensvleesmarkt en dan met name China, de wereldwijde kampioen varkensvleesconsumptie.
Het aandeel JBS staat nu vlakbij haar top in de laatste 52 weken. Daarmee staat het aandeel 50 procent hoger dan het dieptepunt in dezelfde periode. JBS maakte een roerig beursjaar door met spannende Braziliaanse verkiezingen en een stagnerende binnenlandse economie.

Of registreer je om te kunnen reageren.