Home

Achtergrond

Bert Jansen (1959)

Yes, met Bert we can! (2013: nr. 25)

Bert Jansen, hoogste baas van zetmeelcoöperatie Avebe, lijkt te slagen in zijn uitdagende missie. De coöperatie staat bekend als lastig bestuurbaar. Maar sinds zijn aantreden in 2008 gaat het bergopwaarts met Avebe. De laatste drie boekjaren realiseerde Avebe een prestatieprijs boven de € 75 per ton aardappelen. Dat is voor Avebe een ongekende prestatie. Terwijl de laatste twee boekjaren Avebe de subsidie uit Brussel moet missen. Dat was in 2011/2012 nog goed voor € 14 miljoen aan inkomsten uit de evenwichts­premie.

Vóór 2012 kampte Avebe met een geschiedenis van tegenvallers en mislukkingen. Er ­waren vragen of Avebe wel op eigen benen kon staan zonder subsidie. Avebe laat met Jansen aan het roer zien dat het kan en dat een goed besdrijfsresultaat kan worden geboekt, met zetmeel en aardappeleiwit.

In 2013 breidde hij zijn tentakels uit naar de groenteteelt, als voorzitter van de raad van commissarissen van The Greenery. Dat groentehandelsbedrijf staat er slecht voor, net als Avebe aan het begin van deze eeuw. Het is de vraag of Jansen in staat is bij The Greenery hetzelfde te bereiken als bij Avebe.

 

FUNCTIE

• CEO Avebe

NEVENFUNCTIES

• voorzitter raad van commissarissen 
The Greenery

• bestuurslid Dutch Biorefinery Cluster

• bestuurslid VNG-VNFG

• bestuurslid FNLI

Of registreer je om te kunnen reageren.