Home

Achtergrond 2322 x bekeken

Alexander van der Lely (1969)

Melkrobottycoon zet in op duurzaamheid. (2013: nr. 42)

De topman van Lely, wereldmarktleider in melkrobots, ­bereikte in 2014 een mijlpaal. Het Maassluisse bedrijf installeerde de 20.000ste Lely Astronaut-melkrobot, 22 jaar na de ­ingebruikname van de eerste. De melkrobots vinden inmiddels hun weg naar melkveehouders over de hele wereld.

Daarnaast verkoopt Lely stalinrichting en heeft het een uitgebreide lijn voederwinningsmachines, van maaiers tot opraapwagens en persen. ­Belangrijke vernieuwingen worden steevast aangekondigd als een ‘gele revolutie’.

Van der Lely begon ook een tweede tak voor zijn bedrijf, omdat Van der Lely ervan overtuigd is dat boeren een tweede inkomstenbron nodig hebben voor een rendabele bedrijfsvoering. Lely sorteert alvast voor op deze ontwikkeling door naast melkrobots, stalinrichting en voermachines ook windmolens en mestvergisters aan te bieden. Nu maar hopen dat daar net zo’n markt in zit als in de melkrobots. Tot het 20.000ste exemplaar is echter nog wel even te gaan.

Lely is ­actief in meer dan zestig landen en biedt werk aan ruim 2.000 mensen. De omzet bedraagt € 565 miljoen. De investeringen in Research & Development ­bedragen 6 procent van de ­omzet.

 

FUNCTIE

• CEO Lely Industries

Of registreer je om te kunnen reageren.