Home

Achtergrond 1 reactie

Profiteren aan de pomp van lage olieprijs

Afgelopen week is de dieselprijs flink gedaald. Inkoperscollectief Farmers4all noteerde donderdag een prijs van €1,001 per liter bij een afname van 4.500 liter in de regio Noord.

Dit is een afname van meer dan twee cent per liter. Daarmee volgt deze de dalende lijn van de olieprijs, die al veel eerder in gang werd gezet. De slotkoers van een vat Noordzeeolie stond woensdag op $78,96 (€63), waarmee dit de eerste week was dat de slotkoers onder de $80 dook. Daarmee is de olieprijs sinds juni van ver gekomen, toen een vat nog circa $115 kostte. Komende week worden er opnieuw grote fluctuaties in de olieprijs verwacht, aangezien eind van de week de olieproducerende landen (OPEC) bij elkaar komen. In de aanloop daar naartoe wordt verwacht dat verschillende landen al hun wensen wat betreft het productiequotum naar buiten zullen brengen. Dergelijke berichten kunnen al invloed uitoefenen op de prijs, maar het meest wordt gekeken naar de daadwerkelijke afspraken die naar buiten komen na de OPEC-vergadering. Mocht OPEC besluiten om haar productie naar beneden bij te stellen dan zou het voorlopig wel eens het einde van de dalende prijslijn kunnen betekenen. De kartel-leden kunnen ook besluiten om het huidige quota wat strikter te gaan handhaven, wat hetzelfde resultaat zou opleveren. Intern levert dit onderwerp al een flinke strijd op, aangezien de landen niet allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben.

Verder stegen de langetermijnstroomprijzen afgelopen week iets, voor piek- en dalstroom op 2015 respectievelijk naar €55,35 en €40,64 per MWh. Hierin zijn de afgelopen weken geen grote prijsverschillen te zien. De dagprijs van elektriciteit daalde iets, zowel vanwege de dalende gasprijzen als vanwege de toename van windenergie. De gasprijs op 2015 daalde naar 28,93 eurocent per kuub, met als voornaamste reden het gasakkoord dat Oekraïne en Rusland hebben gesloten. Maar ook hier zijn de afgelopen weken geen extreme prijsverschillen te zien geweest. Zonder echte wintertemperaturen zal deze waarschijnlijk rond dit niveau blijven voortkabbelen.

Eén reactie

  • koestal

    lekker laag is prima,we betalen al jaren teveel,ook door de hoge accijns in Nederland

Of registreer je om te kunnen reageren.