Home

Achtergrond

Positieve groeicijfers EU verrassen markt

Berichten over een nieuwe Europese recessie zijn overdreven gebleken. De Europese economie groeide in het derde kwartaal, zij het met een zeer matige 0,2 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

De groei wordt echter wel breed gedragen. Zelfs binnen de Eurozone stelde alleen Italië met een hele kleine krimp voor het zoveelste kwartaal op rij teleur.

Elders is duidelijk sprake van groei in Griekenland (+ 0,7 procent) en Spanje (+0,5 procent) terwijl de grote dragende economieën van Frankrijk en Duitsland ook weer zwarte cijfers schreven. Nederland zat precies op het gemiddelde van 0,2 procent, net als België en Portugal. Bij Nederland scoort de export goed, maar is ook eindelijk sprake van een aantrekkende binnenlandse vraag.
Het groeitempo is bescheiden en zwartkijkers benadrukken dat de investeringen in Duitsland nog altijd achterblijven, China als belangrijke afnemer de economie ziet verzwakken, de spanningen tussen de EU en Rusland nog verre van verdwenen zijn en Frankrijk begrotingsproblemen houdt. Maar bankanalisten van ABN Amro, ING en Rabobank zijn toch optimistisch.
Op korte termijn is de waarde van de euro ten opzichte van de dollar door het positieve nieuws toegenomen. Vorige week was een euro nog $1,24 waard, nu is dat $1,25. Maar de signalen zijn toch wel dat de Amerikaanse centrale bank nu echt voldoende groei in de VS ziet om de rente te verhogen. De euro zal dan zeker dalen ten opzichte van de dollar, nog altijd 's werelds handelsmunt.
Sectormanager Dierlijke Sectoren Wilbert Hilkens van ABN Amro illustreerde deze week nogmaals hoe belangrijk een wat zwakkere munt is voor de Europese export. De prijs voor varkensvlees en kip was afgelopen jaren nooit goedkoper dan Amerikaanse producten. Nu is dat blijkens cijfers van de Europese Commissie wel het geval en dat geldt bijvoorbeeld ook voor eierproducten.
Het beetje Europese groei en perspectief op een goedkopere munt is volgens analist Nick Kounis van ABN Amro geen reden stil te blijven zitten. De sombere toon die bijvoorbeeld het IMF eerder over Europa aansloeg, vindt Kounis in een analyse terecht. Beleidsmakers moeten meer doen om groei aan te zwengelen, want het trage hersteltempo betekent in feite dat er veel overcapaciteit is – en dan niet in het minst op de arbeidsmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.