Home

Achtergrond laatste update:14 nov 2014

Perspectief tegenbod stuwt koers Nutreco omhoog

Het perspectief op een biedingenstrijd heeft de waarde het aandeel Nutreco flink omhoog geduwd. Het aandeel noteert nu ruim 16 procent hoger dan een week eerder. Maandag verhoogde SHV zijn bod op het voerbedrijf van €40 naar €44,5 per aandeel. Daarmee reageert het familiebedrijf op interesse van Cargill en Permira in Nutreco.

Cargill en Permira zouden overwegen een gezamenlijk bod van €43,5 per aandeel neer te leggen, met het voornemen het bedrijf na overname te splitsen. Aandeelhouders speculeren ook na het hogere bod van SHV op een tegenbod van Cargill en Permira. Donderdag lieten beleggers het aandeel stijgen tot bijna €46.

Nutreco mag een tegenbod weigeren, tenzij deze 8 procent of meer hoger ligt dan het bod van SHV. Bij een gelijk bod, is het bod van SHV leidend. Cargill is net als SHV in essentie een familiebedrijf en hoeft dus net als SHV de investering ook niet in heel korte termijn terug te verdienen. Een nieuw bod van Cargill en Permira lijkt daarmee niet onwaarschijnlijk.
Gerard Rijk, analist van SNS Securities, becijferde eerder dat Nutreco op basis van de waarde van de afzonderlijke onderdelen wel €47 per aandeel waard kan zijn. Het SHV-bod wordt wel gesteund door het management van Nutreco, maar grootaandeelhouders lijken te twijfelen. Grootaandeelhouders APG en NN stuurden een brief met 27 vragen aan de directie.

Het aandeel van vleesconcern JBS profiteert van resultaten die veel beter zijn dan verwacht. De kwartaalwinst vervijfvoudigde bijna tot omgerekend €340 miljoen, zo'n 50 procent meer dan analisten hadden verwacht. De vleesintegratie profiteerde van hogere prijzen voor runderen, lagere voerkosten en mogelijk meer export naar Rusland, dat een importstop instelde voor vlees uit de EU, de VS en Australië.

De gedaalde waarde van de Braziliaanse munteenheid, de real, helpt de export eveneens. Brasil Foods profiteerde niet mee van de sterke JBS-cijfers. Het bedrijf maakte al eerder een kleine sprong voorwaarts in aanloop van zijn eigen kwartaalresultaten. Ook Tyson Foods zakte op weekbasis. Ook hier pakten beleggers winst.
General Mills stelde noodgedwongen vorige week vrijdag de verwachtingen voor winst en omzet naar beneden bij. De aandelenkoers daalde die dag 3,6 procent. De producent van onder meer yoghurt en ontbijtgranen verwacht voor het boekjaar dat eindigt in mei een omzetgroei van enkele procenten. Eerder werd uitgegaan van circa 5 procent groei.
Analisten van Deutsche Bank hebben hun advies aan beleggers bijgesteld. Een koopadvies is verruild voor het advies het aandeel Gerenal Mills vast te houden en het koersdoel is verlaagd van $57 naar $54. Het aandeel staat het aandeel op een waarde van een kleine $51. In oktober velden analisten van Zacks een neutraal oordeel over het aandeel met een koersdoel van $52.

Of registreer je om te kunnen reageren.